Nederlanders in Antwerpse gevangenis: “Onze behandeling hier staat gelijk aan foltering”

Print
Nederlanders in Antwerpse gevangenis: “Onze behandeling hier staat gelijk aan foltering”

Foto: Jan Van der Perre

Zeventig Nederlandse gedetineerden in de gevangenis van de Antwerpse Begijnenstraat slaken in het Algemeen Dagblad een noodkreet. Ze klagen over dagen op cel zonder te luchten, ratten in de gang en nauwelijks medische verzorging. Het regime in de Antwerpse gevangenis komt neer op foltering, klinkt het. Ze willen dat Nederland ingrijpt.

De gedetineerden zeggen dat ze op matrassen op de grond slapen in overvolle cellen, terwijl de ratten in de gang rondscharrelen, en dat ze dagenlang 24 uur in hun cel moeten blijven zonder te luchten. Volgens de Nederlanders schendt de Antwerpse gevangenis hun grondrechten. “Dit zijn folterpraktijken”, aldus één van hen.

De Antwerpse gevangenis telt relatief veel Nederlanders. Vanwege de Antwerpse haven zitten er vooral veel verdachten van drugshandel. Met hun noodkreet willen de ongeveer zeventig gedetineerden bereiken dat de Nederlandse overheid zich bemoeit met de omstandigheden in de Antwerpse gevangenis.

Aanleiding voor hun noodkreet, die terecht kwam bij de krant AD, zijn de recente cipierstakingen. Agenten namen de bewaking over en gevangenen konden hun cel niet meer uit en mochten geen bezoek ontvangen. Ook zeggen de gevangenen dat ze niet naar de rechtbank werden gebracht, waardoor ze geschaad zijn in hun verdediging.