© rr

Prins Laurent gaat in beroep tegen de dotatiesanctie

Prins Laurent stapt naar de Raad van State tegen de beslissing van de Kamer om 15 procent van zijn dotatie in te trekken. Dat meldt zijn advocaat, meester Laurent Arnauts, vrijdag in een persbericht.

rrln

“Na zorgvuldig het institutionele en juridische kluwen van de situatie te hebben in overweging genomen, heeft ZKH prins Laurent van België beslist een annulatieberoep in te stellen tegen de sanctie die hem werd opgelegd”, klinkt het.

Volgens de advocaat kreeg de prins geen antwoord op zijn voorstel om zijn situatie en die van zijn familie te verduidelijken in een protocol ter aanvulling van de dotatiewet. Hij heeft dat voorstel onlangs opnieuw aan de regering geformuleerd, klinkt het. Ook kan de prins volgens meester Arnauts “onmogelijk instemmen met de schendingen van de fundamentele rechten die hem opnieuw te beurt zijn gevallen.”

Het annulatieberoep, dat binnenkort wordt ingediend, baseert zich onder meer op de schending van zijn rechten van de verdediging en machtsoverschrijding, besluit de advocaat.

Chinese ambassade

De regering wilde een sanctie voor Laurent, omdat de prins zonder toestemming een plechtigheid in legeruniform bijwoonde op de Chinese ambassade. Het parlement verlaagde uiteindelijk zijn dotatie met 46.000 euro. Laurent haalde daarop hard uit naar politici, door de “aanvallen” op hem te vergelijken met de ­jodenvervolging.

De bekendmaking van de aanvechting komt op een opvallend moment: een dag voor de nationale feestdag en slechts enkele uren na de jaarlijkse toespraak van koning Filip.