Problemen bij Belgocontrol opgelost, twaalf vluchten geannuleerd bij Brussels Airlines

Print
Problemen bij Belgocontrol opgelost, twaalf vluchten geannuleerd bij Brussels Airlines
Brussel -

De problemen bij Belgocontrol zijn hersteld en het luchtverkeer wordt geleidelijk weer hernomen. De technische problemen bij de luchtverkeersleider waren na een goed uur van de baan. Als gevolg van de tijdelijke sluiting van het Belgische luchtruim, heeft Brussels Airlines donderdag wel twaalf vluchten geschrapt.

Het Belgische luchtruim werd woensdag even na 16 uur gesloten wegens technische problemen bij luchtverkeersleider Belgocontrol. Het duurde zowat anderhalf uur voordat het luchtverkeer geleidelijk weer kon worden opgestart.

“Het probleem dat we hadden met het opladen van de vluchtgegevens, is nu opgelost. De gegevens zijn weer beschikbaar en het luchtverkeer zal gradueel kunnen hernemen”, zegt Dominique Dehaene, woordvoerder van Belgocontrol. “Maar we denken dat het nog twee tot drie uur kan duren voordat alles weer normaal verloopt.”

Waarom de vluchtgegevens niet konden opgeladen worden, is nog niet duidelijk. “We hebben nog geen zicht op de precieze oorzaak van het probleem”, zegt Dehaene. “We hadden het probleem in de loop van de dag vastgesteld en hebben dan nog geprobeerd om tijdelijk over te schakelen op een back-upsysteem.”

Twaalf vluchten geannuleerd

Als gevolg van die problemen heeft ook de Belgische luchtvaartmaatschappij enkele vluchten moeten schrappen. “Van de 48 vluchten die donderdag nog na het afsluiten van het luchtruim gepand waren, hebben we er twaalf geannuleerd”, zo zegt Kim Daenen, woordvoerster van Brussels Airlines. Andere vluchten hebben ook te maken met vertragingen.

“De geannuleerde vluchten hebben een impact op een duizendtal passagiers. Voor de klanten die vastzitten wordt een hotel voorzien”, zegt Daenen nog. “We hebben ook zo veel mogelijk van onze klanten gecontacteerd. De anderen raden we aan om hun vluchtinformatie te checken.”

De luchtverkeersleider had kort na 16 uur de opdracht gegeven voor een “clear the sky”. Die maatregel houdt in dat er boven het Belgische luchtgebied geen vluchten onder de 7.500 meter meer kunnen plaatsvinden. Voor de overvliegende vluchten op grotere hoogte was er geen probleem, omdat die onder het toezicht van Eurocontrol vallen.

Beperkte hinder in Antwerpen en Oostende

De problemen bij luchthavenbegeleider Belgocontrol hadden ook invloed op de regionale luchthavens van Oostende en Antwerpen, al bleven de gevolgen beperkt omdat er niet heel veel vertrekken en aankomsten zijn. In Oostende zijn er nog twee aankomsten gepland, maar pas na 19 uur. Er is nog één uitgaande vlucht die staat te wachten. In Antwerpen zijn de resterende vier vertrekkende vluchten vertraagd, net zoals drie aankomsten.

“Op dit moment zit niemand aan boord van een vliegtuig te wachten. De passagiers worden opgevangen in de luchthavengebouwen van Oostende en Antwerpen”, zegt CEO Marcel Buelens. “Het is voorlopig afwachten hoe lang het euvel bij Belgocontrol zal duren.”