Carles Puigdemont keert begin volgende week terug naar België

Print
Carles Puigdemont keert begin volgende week terug naar België

Carles Puigdemont. Foto: AP

De voormalige Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont keert begin volgende week terug naar België. Dat heeft zijn Belgische advocaat Paul Bekaert aan Belga verklaard na overleg met Puigdemont die momenteel in Duitsland verblijft en met diens Duitse advocaat. Eerder vandaag/donderdag had het Spaanse Hooggerechtshof besloten het Europese aanhoudingsbevel voor Puigdemont in te trekken.

“Het is logisch dat Puigdemont terugkeert naar Brussel. Dat is als Europese hoofplaats een betere plaats om zijn actie te voeren dan Sleeswijk-Holstein”, aldus Bekaert. Vermoedelijk zal Puigdemont weer in Waterloo neerstrijken begin volgende week, op een adres waar hij eerder al heeft verbleven.

“Het is duidelijk dat de beslissing van het Spaanse Hooggerechtshof om het Europese aanhoudingsbevel in te trekken niet is ingegeven door liefdadigheid”, zegt advocaat Paul Bekaert. “Het probleem is dat het Spaanse gerecht Puigdemont niet zou kunnen vervolgen voor rebellie, waar een lange celstraf op staat.”

(lees verder onder de foto)

Carles Puigdemont keert begin volgende week terug naar België
Advocaat Paul Bekaert. Foto: REUTERS

Concreet wil het intrekken van het internationale aanhoudingsmandaat zeggen dat Carles Puigdemont naar het buitenland mag gaan zonder het risico te lopen gearresteerd en overgeleverd te worden. Naar Spanje terugkeren kan echter niet, want het Spaanse aanhoudingsbevel is nog steeds van kracht.

De intrekking volgt op de beslissing van Duitsland vorige week om Puigdemont over te leveren voor misbruik van overheidsgeld, maar niet voor rebellie. Op dat laatste staan zwaardere straffen van 25 jaar. In zijn arrest stelt rechter Pablo Llarena de uitlevering niet te aanvaarden als het enkel voor misbruik van overheidsgeld geldt.

Puigdemont zit in zwaar juridisch vaarwater sinds het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië van oktober 2017. Voor dat referendum werd volgens het Spaanse gerecht 1,6 miljoen euro aan overheidsgeld uitgegeven. Puigdemont werd op 25 maart opgepakt in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein, toen hij via Denemarken met de auto terugkeerde van Finland naar ons land. Hij verbleef bij ons in ballingschap sinds het referendum.