Tientallen vrouwen in Frankrijk aangerand tijdens viering van WK-winst

Print
Tientallen vrouwen in Frankrijk aangerand tijdens viering van WK-winst

Foto: AFP

De WK-winst van Frankrijk zorgde afgelopen weekend niet enkel voor vreugde en festiviteiten, maar ook voor rellen, plunderingen én grensoverschrijdend gedrag. Tientallen vrouwen maakten de voorbije dagen al melding van intimidatie en zelfs aanranding, dat doen ze op sociale media via de hashtag #metoofoot.

Dat Les Bleues zich de komende jaren wereldkampioen in het voetbal mogen noemen, werd afgelopen zondag meer dan uitvoerig gevierd. Duizenden mensen trokken de straat op om hun vreugde te uiten, maar de festiviteiten liepen op verschillende plaatsen in Frankrijk, onder meer in Parijs, danig uit de hand. De politie had de handen vol met relschoppers, maar ook met ongelukken in het feestgedruis.

#MeTooFoot

Pas maandag werd nog een ander probleem duidelijk: de vreugde van menig Fransman had namelijk ook voor heel wat losbandigheid gezorgd. Al sinds maandag laten verschillende vrouwen via de hashtag #metoofoot weten dat ze werden lastiggevallen.

Vooral op Twitter meldden tientallen vrouwelijke supporters die zich in het feestgedruis gemengd hadden, dat ze werden geïntimideerd en aangerand. Van “een man die zich voor de ogen van een meisje uitkleedde en haar vroeg hetzelfde te doen” tot “mannen die een vrouw bij de borsten grepen” en “overal aangeraakt worden op de metro”.

(lees verder onder de tweets)

Bittere nasmaak

Het relaas van de vrouwen op sociale media begon nadat ene Kateya opriep de negatieve ervaringen te delen nadat ze zelf ook was lastiggevallen tijdens de viering op 15 juli. “Ik zal jullie laten zien hoe vreselijk de avond was door mannen die vrouwen lastigvielen”, schreef ze. De reacties die kwamen deelde ze vervolgens zelf opnieuw.

Er reageerden nog geen officiële instanties op de incidenten, maar de verhalen geven de WK-winst (opnieuw) een bittere nasmaak.

Tientallen vrouwen in Frankrijk aangerand tijdens viering van WK-winst
Foto: AFP