Vakantie

Wat te doen in Rovinj, parel aan de kust van Kroatië?

Print
Wat te doen in Rovinj, parel aan de kust van Kroatië?

Foto: vwh

Misschien heeft het Wereldkampioenschap voetbal je zin aangewakkerd om een reisje te boeken richting Kroatië. Eén ding moet gezegd: het is een goed idee. Want naast zon, zee en lekker eten zit ook de vakantie vibe in het Zuid-Europeese land helemaal goed. Wij trokken met de wagen naar het charmante Rovinj in Istrië. De leukste tips op een rij.

Na zo’n uur rijden vanaf de Sloveense grens bereik je het Kroatische Rovinj, een charmant stadje met 15.000 inwoners in de kustregio Istrië (het grootste schiereiland in de Adriatische Zee, red.) De eyecatcher is zonder twijfel de kathedraal van Sint Euphemia, bovenop de heuvel waarop de stad is gebouwd. In de straten errond valt er heel wat te beleven, maar ook een boottocht is warm aanbevolen.

Maak picture perfect herinneringen

Of je nu langs de kronkelende kasseiweggetjes tot aan de kathedraal wandelt of gewoon op een terrasje gaat zitten: het uitzicht is overal adembenemend. Helemaal bovenaan zie je de oranjerode daken van de vele huizen, die mooi contrasteren met het helderblauwe water van de rustige zee. Kijk uit waar je je voeten plaatst, want de kasseien zijn soms glad. Maar kijk zeker ook links en rechts van je. Verschillende piepkleine straatjes tussen huizen tonen een streepje blauw van het water. Schoonheid tot in de kleinste hoekjes, dus. Vanaf een van de vele terrassen zie je dan weer veel boten - van sloepen tot jachts - aan de kades.

Tip: versier een plaatsje op een terras rond zonsondergang om de mooiste avondfoto’s te maken. Een van onze favorieten: de cocktailbar van Mulini Beach.

Wat te doen in Rovinj, parel aan de kust van Kroatië?

Dans salsa

Dans je graag? Boek dan je verblijf in Rovinj in de laatste week van juni. Die staat traditiegetrouw helemaal in het teken van zwoele salsamuziek. Op het centrale plein in de stad, net naast de haven, komen verschillende bands optreden. Maar het Sea Sun Salsa-festival vind je op nog meer locaties, zoals in de statige oude tabaksfabriek. Feesten op zee kan ook: er vaart tijdens de week een feestboot uit waar je op het dek je beste moves kunt bovenhalen.

Tip: houd je telefoon klaar om nummers op te zoeken met een app zoals Shazam. Want je krijgt sowieso heimwee naar deze leuke feestjes. En je hebt meteen een playlist klaar voor je volgende barbecue.

Wat te doen in Rovinj, parel aan de kust van Kroatië?
Foto: vwh

Verken de omliggende eilanden

Vanaf Rovinj kun je met de boot (een watertaxi of de veerboot) snel, goedkoop en makkelijk naar enkele idyllische eilanden vlakbij. Het leukste is het kleine Red Island, Crveni otok in het Kroatisch. Er staat slechts één hotel op en hangt aan het nog kleinere Otok Maškin, waar de natuur vrij spel heeft. Hier zie je veel jonge meeuwen hun eerste stapjes zetten, net als fazanten. Wil je nog meer op verkenning? Huur je dan een stand-up paddle bij het lokale windsurfcenter en duw jezelf tot achter deze rotsachtige eilanden. Verrassing: twee grotere eilanden vol natuurpracht.

Tip: vraag in het surfcentrum of er SUP-tours worden georganiseerd. Dan kun je in groep de omliggende eilanden verkennen. Met een beetje geluk, komt een dolfijn je misschien wel begroeten.

Wat te doen in Rovinj, parel aan de kust van Kroatië?
Foto: vwh

Maak een dagtrip

Iets verder liggen de Brioni-eilanden, een groep van twaalf grote en kleine eilanden tussen Rovinj en havenstad Pula. De archipel, waar de Joegoslavische leider Tito vroeger zijn buitenverblijf had, is uitgeroepen tot nationaal park. Veel filmsterren kwamen hier al op bezoek, onder wie Elizabeth Taylor, Richard Burton, Sophia Loren en Gina Lollobrigida. Om de sfeer van het grootste eiland Veli zo veel mogelijk op te snuiven kun je plaatsnemen in het gidsentreintje. Dat rijdt onder meer langs het safaripark, eeuwenoude bomen die een icoon zijn in het park en Romeinse ruïnes. Van hier is het niet ver naar Pula, waar een goed bewaard amfitheater meteen de aandacht trekt.

Tip: boek je tickets voor de boot op voorhand bij de toeristische dienst om zeker te zijn van een plaatsje. Je kunt kiezen voor een grote catamaran (vaartijd 35 minuten) of een lunchboot (vaartijd 1,5 uur). Ga bij voorkeur met de eigen wagen naar Pula of check grondig hoe je erheen kunt per boot. Het openbaar vervoer in Kroatië is verre van stipt.

Wat te doen in Rovinj, parel aan de kust van Kroatië?
De Brioni-eilanden Foto: vwh

Slaap luxueus naast de zee

Als er niet meteen een reis op de planning staat maar je volgend jaar Kroatië wil verkennen, dan kun je nu al een kamer boeken in het compleet nieuwe Maistra-hotel met zicht op het oude deel van Rovinj. Het zogenaamde vijfsterrenhotel Grand Park Hotel wordt een van de meest luxueuze van het hele land (prijs berekend voor 1 nacht op 1 juni: 323 euro). Er komt een zwembad op de zesde verdieping met zicht op de historische stad. Daarnaast zal het hotel helemaal opgaan in het omliggende groen en is er een eigen haventje voorzien voor mensen die met de boot komen. Ook voor minder kun je wakker worden met het geruis van de zee en meeuwen. Hotel Lone biedt voor diezelfde datum luxekamers vanaf 243 euro, in Hotel Istra op Red Island kun je al overnachten vanaf 113 euro per nacht.

Wat te doen in Rovinj, parel aan de kust van Kroatië?
Hotel Istra, Grand Park Hoel, Hotel Lone

Extra tips

- Smeer je altijd goed in. Ook al is het bewolkt: de zon blijft hevig en zelfs na een ‘mindere’ dag kun je verbrand op je hotelkamer aankomen.

- Leer een mondje Kroatisch (tip: de Nemo-app) - wedden dat hotelpersoneel je al glimlachend bedankt omdat je die moeite doet? Nog een aanrader: sinds kort hebben we een ding gemeen met het land. We verloren tijdens het Wereldkampioenschap voetbal allebei van Frankrijk, terwijl we supertrots zijn op ons nationaal elftal. Dit is perfect voer voor een gesprek.

- Wees niet te stoer en trek rubberen waterschoenen aan. Je wil je vakantie echt niet laten verpesten omdat je in zee op een zee-egel hebt getrapt en noodgedwongen in je kamer moet kermen van de pijn.

- Laat je wel verleiden om te snorkelen of te duiken. Onder water zijn veel interessante vissen en schelpen te bewonderen.

- Gebruik je kuna (de lokale munteenheid) bij voorkeur helemaal op. Als je in België terug moet omwisselen, ontvang je minder euro’s in de plaats.

Lees ook: Dubrovnik in gevaar: de dreiging waartegen middeleeuwse muren geen bescherming kunnen bieden

Lees ook: Sterren op de plank: dit moet je weten als je ook gaat peddelsurfen

 

Niet te missen