© Evi Smets

Aantal zonne-installaties in Bilzen stijgt spectaculair

De zomer is volop aan de gang. De eerste weken van juli waren alvast zonovergoten. Goed nieuws voor de eigenaars van zonne-installaties! Bilzen zit bij de koplopers in Vlaanderen wat betreft de aangroei van het aantal installaties. Tussen 1 januari 2017 en 1 maart 2018 kwamen er op 266 daken van particuliere inwoners nieuwe zonnepanelen bij. Omgerekend zit Bilzen daarmee aan 70,6 installaties per 1.000 inwoners. Dat is een stijging van 13,3 procent in vergelijking met de situatie eind 2016.

Evi Smets

Deze cijfers bewijzen dat veel Bilzenaren bekommerd zijn om het milieu. Investeren in zonnepanelen is ook op financieel vlak interessant. Een zonne-installatie kost gemiddeld 5.500 euro. Op acht jaar tijd is dat bedrag terugverdiend. Op termijn kunnen zonnepanelen circa 19.000 euro opbrengen.

Om nog meer Bilzenaren te overtuigen om voor groene energie te kiezen gaat de stad de verschillende mogelijkheden kenbaar maken. Een praktisch hulpmiddel is de zonnekaart. Daarop kan men met enkele muiskliks zien of het dak van de woning geschikt is voor zonnepanelen of een zonneboiler. Voorts geeft de website van Dubolimburg een goed overzicht van energiebesparende maatregelen. De stad gaat tevens scholen en vzw’s oproepen in groene energie te investeren.

Tegelijk blijft ze zelf het goede voorbeeld geven. Verschillende gebouwen van de stad zijn inmiddels voorzien van zonne-installaties, zoals sport- en cultuurcentrum De Kimpel, het zwembad en de nieuwe bibliotheek. Daarnaast zijn er plannen om zonnepanelen te plaatsen op de daken van de scholen in Martenslinde, Hoelbeek en Munsterbilzen en op woonzorgcentrum Demerhof. De zonne-installaties spelen immers een belangrijke rol bij het halen van de doelstellingen van het burgemeestersconvenant.

Tenslotte is het project ‘Zonnedak delen’ in opstart. Het Limburgse klimaatbedrijf Nuhma en de stad willen samen een zonne-installatie plaatsen op een gemeentelijk gebouw. Momenteel wordt onderzocht of het dak van De Zonhoeve in Beverst hiervoor bruikbaar is. Bedoeling is de installatie ter beschikking te stellen van burgers die zelf geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen. Meer info volgt binnenkort.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio