Bloemen en siervlechtwerk, make-up van de stad

Print
Bloemen en siervlechtwerk, make-up van de stad

Foto: Jean Pierre Yzermans

Stokkem

Dilsen-Stokkem - Het moeten niet altijd woorden zijn om zijn ‘gruutsheid’ uit te drukken. In Stokkem uit men zijn fierheid heel creatief met bloemen en vlechtwerk. De opening van het zeventiende ‘bloemenjaar’ stond hoofdzakelijk in het teken van ‘zelf-vreugde’.

Sylvain Sleypen, voorzitter van Promo en voorvechter om ‘zijn stad’ kleur en kunst te laten uitstralen, drukte zich optimistisch uit tijdens de openingstoespraak. Hij stelde vast dat de bevolking gewonnen is om de voorgevels, pleintjes en vensterramen te versieren, en dat ondanks de negatieve gedachte dat bloemen verzorgen een last met zich meebrengt.
Stokkem heeft nog een tweede troef in de hand: de korverij. Van oudsher het centrum van het wilg- en rietvlechten. Hiermee profileerde het zich als een unicum in de reeks van huishoudelijke ambachten. Vaardige vlechters weten zich uit te drukken in onbeperkte creativiteit.
Tijdens de bloemenwandeling bezochten de wandelaars de versierde locaties. Allemaal pareltjes van natuurlijke schoonheid en vlechthandvaardigheid.
De wandelaars hielden halt op de Botermarkt en in de Maasstraat. Hier genoten ze van de veelheid van bloemenkleur en van de hoogwaardige artistieke vlechtornamenten.
Frans Davids, van beroep leraar vlechten, vertelde dat hij al een hele poos plannen koesterde om iets speciaals te vlechten. Oorspronkelijk dacht hij aan een stamboom, maar de bewonderaars van zijn resultaat zien er eerder een boeketje bloemen in. "Mij niet gelaten", zegt Frans. "Ik heb het plezier iets enigs gemaakt te hebben in slechts acht dagen en de mensen drukken hun bewondering en tevredenheid uit."
Het succes van de stadsversiering is het samengaan van bloemen en het vlechtwerk. Denk even aan de vele bloemenmandjes en de cache-potversieringen in diverse vormen en modellen. De make-up kan de hele zomer bewonderd worden.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio