WIMBLEDON. Federer uitgeschakeld na thriller en 11-13, Djokovic en ook Nadal staan in halve finales

Print

Titelverdediger Roger Federer heeft zich woensdag niet kunnen plaatsen voor de halve finales van Wimbledon. Het Zwitserse topreekshoofd verloor op het Londense gras verrassend van de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson in vijf sets en 11-13 in de laatste set… Novak Djokovic en Rafael Nadal stootten met de nodige moeite wél door naar de halve finales...

Roger Federer (ATP-2) verloor verrassend van de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson (ATP-8) na een ware thriller. Na 4 uur en 13 minuten stond de 2-6, 6-7 (5/7), 7-5, 6-4, 13-11 eindstand op het scorebord van court 1.

Federer won zijn 35e set op rij, maar leed nadien zijn eerste setverlies sinds zijn (verloren) halve finale tegen de Canadees Milos Raonic in 2016. Vorig jaar pakte hij de titel zonder setverlies en ook deze editie had de Zwitser in zijn eerste vier duels geen enkele set afgestaan. De FedExpress leek nochtans op weg naar een eenvoudige zege, maar Anderson dwong de Zwitserse tennislegende in het defensief en bracht de bordjes in evenwicht. De 32-jarige Zuid-Afrikaan gaf op eigen opslag nog nauwelijks iets weg.

Bij 11-11 in een nagelbijtende vijfde set sloeg Federer de eerste dubbele fout van de match en moest hij zijn opslagspel inleveren. Anderson verzamelde op eigen opslag twee matchpunten en verzilverde het eerste meteen. Om door te stoten naar de finale, moet Anderson voorbij de Amerikaan John Isner (zie lager).

De 36-jarige Federer is de uittredende kampioen op Wimbledon. Hij mikte dit jaar op een negende titel (na 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012 en 2017). De Zwitser stond voor het eerst op de hoofdtabel van het mythische grastoernooi in 1999. Sindsdien miste de FedExpress geen enkele editie. Naast acht keer eindwinnaar (een record) was hij ook drie keer verliezend finalist (in 2008, 2014 en 2015). Voor het eerst sinds 2011 bereikt Federer de halve finales niet.

WIMBLEDON. Federer uitgeschakeld na thriller en 11-13, Djokovic en ook Nadal staan in halve finales
Foto: REUTERS

Anderson staat voor het eerst in de halve finales van Wimbledon. Zijn beste resultaat op de All England Club was de vierde ronde (2014, 2015 en 2017). Vorig jaar verloor de Zuid-Afrikaan de finale van het US Open tegen de Spanjaard Rafael Nadal.

“Dit is de mooiste overwinning uit mijn tenniscarrière”, zei de 32-jarige Anderson. “Ik weet niet goed wat ik moet zeggen. Dit was een heel speciale wedstrijd. Ik schakelde Roger Federer uit. Dat zal ik me voor de rest van mijn leven herinneren. Voor zo’n resultaat zwoeg ik al mijn hele leven. Hiervoor stop ik dagelijks zoveel energie in mijn training. Ik wilde in de positie komen om dit mogelijk te maken. Ik ben ontzettend blij.”

De Zuid-Afrikaan staat voor het eerst in de halve finales op de All England Club. “Maar hier stopt het niet voor mij. Ik geef mezelf een unieke kans om zondag de finale te spelen. Er resten me hopelijk nog twee matchen op Wimbledon”, aldus Anderson, die voor deze stunt nog geen set van Federer kon afsnoepen. “Toen ik 2-0 in het krijt stond, ben ik blijven vechten. Ik sleepte mezelf erdoorheen en ging steeds beter spelen. Ik zat in de juiste flow en bleef mezelf moed inpraten. Ik overtuigde me ervan dat dit mijn dag zou zijn. Die instelling heb je nodig als je tegen Federer speelt. Als je twijfelt, zoals ik deed in de eerste set, maak je geen schijn van kans.”

Rafael Nadal knokt zich voorbij Juan Martin del Potro

En ook de Spanjaard Rafael Nadal heeft zich ’s avonds in een marathonwedstrijd geplaatst voor de halve finales . ‘s Werelds nummer een nam in zijn kwartfinale op het Londense gras in vijf sets de maat van de Argentijn Juan Martin del Potro (ATP-4). De 32-jarige Nadal klaarde in een titanenstrijd van 4 uur en 47 minuten de klus op Centre Court. De setstanden waren 7-5, 6-7 (7/9), 6-4, 4-6 en 6-4.

Voor een plaats in de finale neemt “Rafa” het op tegen de Serviër Novak Djokovic (ATP-21), die in zijn kwartfinale in vier sets te sterk bleek voor de Japanner Kei Nishikori (ATP-28).

WIMBLEDON. Federer uitgeschakeld na thriller en 11-13, Djokovic en ook Nadal staan in halve finales
Foto: Photo News

Djokovic op koers voor vierde titel

De Serviër Novak Djokovic (ATP 21) klopte de Japanner Kei Nishikori (ATP 28), na 2 uur en 34 minuten stond de 6-3, 3-6, 6-2 en 6-2 eindstand op het scorebord van Centre Court.

WIMBLEDON. Federer uitgeschakeld na thriller en 11-13, Djokovic en ook Nadal staan in halve finales
Foto: Photo News

De 31-jarige Djokovic staat sinds 2005 onafgebroken op de hoofdtabel van Wimbledon. Hij won het prestigieuze grastoernooi in Londen al drie keer: in 2011, 2014 en 2015. Vorig jaar ging ‘Nole’ er in de kwartfinales uit tegen de Tsjech Tomas Berdych.

John Isner stoot door naar halve finales

Ook John Isner (ATP-10) heeft zich woensdagavond geplaatst voor de halve finales. Het Amerikaanse opslagkanon legde in zijn kwartfinale de Canadees Milos Raonic (ATP-32) in vier sets over de knie. Na 2 uur en 42 minuten stonden de 6-7 (5/7), 7-6 (9/7), 6-4 en 6-3 op het scorebord van court 1.

WIMBLEDON. Federer uitgeschakeld na thriller en 11-13, Djokovic en ook Nadal staan in halve finales
Foto: REUTERS

In de halve finale neemt de 33-jarige Isner het op tegen de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson (ATP-8), die in een spannende vijfsetter titelverdediger Roger Federer (ATP-2) uit het toernooi kegelde.

Met Milos Raonic verovert Isner de scalp van de verliezend finalist van 2017. Het is de eerste keer dat de Amerikaan zich plaatst voor de halve finales van een grandslamtoernooi. In de tweede ronde was zijn verhaal op het Londense gras bijna ten einde gekomen tegen onze landgenoot Ruben Bemelmans (ATP-104). Na een onderbreking door de nachtval redde Isner echter de meubelen in vijf sets. .

Kirsten Flipkens niet naar kwartfinales gemengd dubbel

Kirsten Flipkens is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de kwartfinales van het gemengd dubbelspel. Aan de zijde van de Nederlander Robin Haase ging “Flipper” in twee sets onderuit tegen de Colombiaan Juan Sebastian Cabal en de Amerikaanse Abigail Spears, die het tiende reekshoofd vormen.

Na 58 minuten stonden de 6-3 en 6-4 setstanden op het scorebord van court 2. Met de 32-jarige Flipkens sneuvelt de enige Belgische deelnemer aan het gemengd dubbelspel.

WIMBLEDON. Federer uitgeschakeld na thriller en 11-13, Djokovic en ook Nadal staan in halve finales
Foto: Photo News

Rolstoeltennisser Joachim Gérard begint “enorm gemotiveerd” aan toernooi

België heeft nog een kans om te schitteren op Wimbledon dit jaar. Rolstoeltennisser Joachim Gérard, nummer zes op de wereldranglijst, neemt het donderdag op tegen de Schot Gordon Reid (ITF 5), de winnaar van 2016.

De 29-jarige Belg, die vorig jaar een schouderoperatie onderging, was er niet bij op de Australian Open en Roland Garros. Dankzij zeges op toernooien in Polen en Île de Ré sloot hij inmiddels weer aan bij de wereldtop en voor Wimbledon kreeg Gérard een wildcard.

“Dat doet mij natuurlijk erg veel plezier”, zegt Gérard. “Ik hou van de sfeer in Wimbledon, met al die traditie. Het is een magische plaats. Bovendien past gras als ondergrond bijzonder goed bij mijn spel. Ik ben dus enorm gemotiveerd.”

Gérard kent zijn tegenstander goed. De linkshandige Reid versloeg hem in de finale van de Australian Open in 2016, maar de Belg kon wel winnen in de finale van de Masters in hetzelfde jaar. “Ik denk dat we elkaar waard zijn”, aldus Gérard. “In de top 6 kan iedereen iedereen verslaan.”

Junior Arnaud Bovy strandt in achtste finales

Arnaud Bovy is woensdag uitgeschakeld in de achtste finales van het juniorentoernooi op Wimbledon. De 17-jarige Bovy, het nummer 27 van de wereld bij de junioren, verloor met 6-3 en 6-2 van de 18-jarige Braziliaan Gilbert Soares Klier Junior, 39e op de juniorenwereldranglijst.

Louis Herman (17), 74e op de ranking, strandde dinsdag in de tweede ronde van het juniorentoernooi.