Transfer van de zomer is rond, Ronaldo verlaat Real Madrid voor Juventus: “Het waren negen unieke jaren”

Print
Transfer van de zomer is rond, Ronaldo verlaat Real Madrid voor Juventus: “Het waren negen unieke jaren”

Foto: AFP

Het was al een tijdje geen vraag meer van “of” maar “wanneer”. Cristiano Ronaldo speelt volgend seizoen niet meer voor Real Madrid maar voor Juventus.

Real kondigde dinsdag zelf aan dat Ronaldo de club verlaat voor de Serie A:

Juventus-middenvelder Sami Khedira verwelkomde zijn ex-ploegmaat al in Turijn:

Zowat alle betrouwbare bronnen, van Marca tot Gianluca Di Marzio en Romeo Agresti, hadden niet veel eerder gemeld dat de ‘transfer van de zomer’ rond is. De Oude Dame deed hetzelfde later op de avond. Juve betaalt 100 miljoen euro aan de Koninklijke (in twee schijven) en 12 miljoen euro onder de Financial Fair Play-regels van de UEFA. Ronaldo zal bij Juve tekenen tot 2022 en 30 miljoen euro per jaar gaan verdienen in Turijn.

Di Marzio meldt dat Ronaldo op korte termijn, mogelijk zelfs al vandaag, aangekondigd zal worden als speler van de Italiaanse kampioen en volgende week zijn medische testen zal ondergaan. De Portugees is momenteel nog op vakantie in Griekenland, waar hij dinsdag de deal beklonken zou hebben met zijn manager Jorge Mendes en Juve-voorzitter Andrea Agnelli.

“Negen unieke jaren”

In een emotionele verklaring op de website van Real nam Cristiano Ronaldo afscheid van de club waarvoor hij negen jaar speelde en waarmee hij alles won.

“Mijn jaren bij Real Madrid en in de stad Madrid zijn misschien wel de meest gelukkige geweest in mijn leven”, klinkt het. “Ik voel alleen maar enorme dankbaarheid voor de club en voor de stad. Ik kan alleen maar iedereen bedanken voor de liefde en steun die ik gevoeld heb. Maar ik geloof dat de tijd is aangebroken om een nieuw avontuur in mijn leven aan te gaan. Dat is waarom ik de club gevraagd heb mijn vertrekwens te accepteren. Ik volgde mijn gevoel en ik vraag iedereen, zeker de supporters, om me te begrijpen.”

“Het zijn negen prachtige jaren geweest, negen unieke jaren. Het is een waanzinnige tijd geweest die ook moeilijk was, door de enorm hoge verwachtingen bij Real Madrid. Maar ik zal nooit vergeten dat ik hier op unieke wijze van het voetbal heb genoten. Ik heb geweldige ploeggenoten had op het veld en in de kleedkamer. Ik heb de warmte van het publiek gevoeld en samen hebben we drie keer op rij de Champions League gewonnen en vier keer in de laatste vijf jaar. Op persoonlijk vlak heb ik het genot gehad vier keer de Gouden Bal te mogen winnen en drie keer de Gouden Schoen. Dat allemaal bij deze geweldige club.”

“Real Madrid heeft mijn hart veroverd en ook bij mijn familie. Daarom wil ik iedereen bedanken: de club, de president, alle directeuren, mijn collega’s, de trainers, de medische staf, de fysio’s en alle werkers die hier alles regelen. Mensen die alles tot in detail perfect regelen. Ik wil ook het Spaanse voetbal bedanken. Ik heb met geweldige spelers op het veld gestaan en respecteer ze allemaal. Ik heb veel gereflecteerd en daarom weet ik dat de tijd is aangebroken voor een nieuw avontuur. Ik neem afscheid van het shirt en van het embleem, maar Santiago Bernabéu zal altijd als thuis voelen. Bedankt allemaal en zoals ik negen jaar geleden al zei: Hala Madrid!”

Transfer van de zomer is rond, Ronaldo verlaat Real Madrid voor Juventus: “Het waren negen unieke jaren”
Foto: AFP

Indrukwekkende carrière

Ronaldo verdedigde sinds 2009 de kleuren van Real en had er nog een contract tot 2021. Eerder was de vijfvoudige Wereldvoetballer van het Jaar bij Sporting Lissabon (2002-2003) en Manchester United (2003-2009) aan de slag.

In een korte ractie op de website van de Koninklijke liet Ronaldo weten “veel te hebben nagedacht”. “Ik denk dat ik op een punt in mijn leven gekomen ben om een nieuwe stap te maken. Ik heb aan de club dan ook gevraagd mijn transfer te aanvaarden”, aldus CR7.

De Portugees klokt bij Real Madrid af met indrukwekkende cijfers. In 438 officiële wedstrijden scoorde Ronaldo liefst 450 keer. Met de Madrilenen veroverde hij onder meer twee Spaanse titels, twee bekers, vier Champions League-titels en drie wereldtitels voor clubteams. Eerder had hij met Manchester United ook al een keer de Champions League en het WK voor clubs gewonnen, bovenop drie landstitels en een FA Cup.

Ronaldo was tot eind juni met Portugal aanwezig op het WK in Rusland. Portugal ging er in de achtste finales uit tegen Uruguay (2-1), maar de aanvaller kende persoonlijk wel een sterk WK met vier doelpunten. Momenteel staat hij op 85 treffers in 154 wedstrijden voor Portugal. Twee jaar geleden werd hij met de Portugezen in Frankrijk enigszins verrassend Europees kampioen.