Fit & Gezond

Staan we een stap dichter bij het geheim van de eeuwige jeugd?

Print
Staan we een stap dichter bij het geheim van de eeuwige jeugd?

Foto: Shutterstock

De zoektocht naar de eeuwige jeugd blijft de wetenschap bezighouden. Een medicijn dat in eerste instantie bedoeld is om kanker te bestrijden, biedt volgens nieuw onderzoek ook hoopvolle resultaten in de strijd tegen ouderdom. Bij muizen weliswaar.

Uit eerder onderzoek bij muizen was al gebleken dat oudere cellen verantwoordelijk zijn voor symptomen die met ouder worden gepaard gaan. Net daarom vroegen wetenschappers zich af wat er zou gebeuren als je die oudere cellen wegneemt. Komen er dan jongere cellen in de plaats en verdwijnen de ouderdomsverschijnselen? Dat bleek inderdaad het geval te zijn, volgens een nieuw onderzoek van het Robert and Arlene Kogod Center on Aging, verbonden aan de Amerikaanse Mayo Clinic.

Een groep wetenschappers onder leiding van Dr. James Kirkland kwam tot die conclusie nadat het muizen met oude cellen had geïnjecteerd. Na verloop van tijd verspreidden die cellen zich over hun hele lichaam en begonnen ze trager te lopen en slechter te klimmen. Vervolgens werden de diertjes behandeld met dasatinib, een medicijn dat wordt ingezet tegen kanker. Dat bleek de oude cellen wel degelijk af te breken en de aanmaak van jonge te bevorderen.

In vraag stellen

Hoewel het onderzoek enkel bij muizen gebeurde, is Kirkland toch enthousiast. "We dachten ooit dat het bij oudere mensen onmogelijk was om geriatrische problemen zoals broosheid, een verlies van onafhankelijkheid, spierafname en beperkte vormen van cognitieve beperkingen uit de wereld te helpen", zegt hij. "Met wat we nu vaststellen, moeten we dat in vraag durven te stellen. Het ziet ernaar uit dat oude muizen namelijk in staat zijn om hun gezondheidsspanne te rekken, de leeftijdsgerelateerde ziektes te beperken en zo hun kans op overleving te doen groeien."

 

Niet te missen