Na twee weken opsluiting: alle voetballertjes en coach gered uit Thaise grot

Print

Foto: Twitter Elon Musk

Thailand kan opgelucht ademhalen: de hulpdiensten zijn erin geslaagd om alle voetballertjes én hun coach veilig uit de grot te krijgen. Daar zaten ze al sinds 23 juni opgesloten, nadat het stijgende water hen belette om de grot te verlaten.

De vorige twee dagen konden reddingswerkers in “perfecte” omstandigheden werken, maar dinsdag kwam de reddingsoperatie, die rond tien uur van start ging, een stuk moeizamer op gang. Reden daarvoor was grote regenval van de voorbije nacht. Toch hadden de reddingswerkers amper enkele uren werk om de resterende vier voetballertjes en hun coach veilig naar buiten loodsen. Het waren onder meer negentien duikers van overal ter wereld die de reddingsoperatie tot een goed einde brachten.

Na twee weken opsluiting: alle voetballertjes en coach gered uit Thaise grot
Foto: Twitter @elonmusk/via REUTERS

Complexe missie

Vier jongens konden zondag in 11 uur tijd worden bevrijd, de tweede groep van vier jongens maandag in 9 uur tijd. Hetzelfde team duikers onderneemt telkens de reddingsmissies, omdat zij intussen goed weten hoe ze die moeten aanpakken. Ze moeten de verzwakte jongens, die een duikpak en -masker dragen, door 3,2 km donkere en vaak smalle doorgangen in de grot begeleiden. Niet alleen door hun toenemende expertise, maar ook doordat meer water is weggepompt, beginnen de missies sneller te verlopen.

Zonnebril en geen tv

De vier jongens die het eerst gered werden, hebben hun ouders intussen eindelijk kunnen terugzien, zij het dan van achter glas in het ziekenhuis omdat ze nog te zwak zijn en er gevreesd wordt voor mogelijke infecties. Verwacht wordt dat de jongens die een dag later werden bevrijd, morgen hun ouders zullen kunnen begroeten.

Na twee weken opsluiting: alle voetballertjes en coach gered uit Thaise grot
Foto: Twitter @Elonmusk

Volgens dokters zijn de voetballertjes over het algemeen gezond, maar worden twee kinderen wel behandeld voor “milde” longinfecties. Het zou nog zeker een week duren voor de jongens het ziekenhuis mogen verlaten. Ze moeten een zonnebril dragen om hun ogen te beschermen na ruim twee weken in het donker, en mogen voor hun mentale gezondheid nog geen tv kijken.

Omdat ze nog een tijdje in het ziekenhuis moeten blijven, kunnen de jongens dus ook niet dus niet ingaan op de uitnodiging van de wereldvoetbalbond FIFA om naar de finale van het WK te komen. Dat zeggen de Thaise dokters.

De FIFA nodigde vorige vrijdag de twaalf jongeren uit voor de finale van het WK voetbal. “Indien ze, zoals we allemaal hopen, in de komende dagen herenigd worden met hun familie en hun gezondheid hen toelaat om te reizen, nodigen we ze graag uit voor de finale in Moskou”, aldus FIFA-voorzitter Gianni Infantino in een brief aan de Thaise voetbalbond. Die publiceerde de brief vrijdag op Facebook.

Miniduikboot

Dinsdagochtend vroeg bracht ook de Amerikaanse ondernemer Elon Musk een bezoek aan de grot in Thailand, zo tweette hij. Zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX ontwikkelde een speciale miniduikboot om bij de redding te helpen, die nu “klaar is voor als hij nodig is”. “Ik laat hem hier achter voor het geval hij nuttig kan zijn in de toekomst”, luidt het voorts nog. Het is echter niet duidelijk of het tuig zal worden gebruikt.