© IMAGEGLOBE

Treinverkeer dinsdag zeer sterk verstoord: slechts 1 trein op de 3 zal rijden

Door de aangekondigde spoorstaking zal dinsdag tijdens de hele dag het treinverkeer zeer sterk verstoord zijn. Dat meldt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman zondag. “Er zullen aanzienlijk minder treinen rijden dan normaal, maar door de alternatieve dienstregeling zal toch 1 op de 3 treinen uitrijden.”

De Onafhankelijke Vakbond van het Spoorwegpersoneel (OVS) legt vanaf dinsdagochtend 3 uur voor 48 uur het werk neer uit onvrede met de manier waarop het beroep van treinbestuur heropgewaardeerd zou worden. Het Autonoom Syndicaat van TreinBestuurders (ASTB) en de nieuwe spoorbond Metisp-Protect sluiten zich bij de actie aan. Door de nieuwe wet op de minimale dienstverlening bij de NMBS, moet het spoorpersoneel op voorhand laten weten of ze tijdens de staking toch willen werken. De NMBS kan zo een dienstregeling uitwerken op basis van het beschikbare spoorpersoneel.

Dinsdag, de eerste dag van de staking, zal het treinverkeer de hele dag zeer sterk verstoord zijn, zegt de woordvoerder van de NMBS. Net als bij de vorige staking is voorzien dat 1 trein op de 3 uitrijdt. “De focus zal opnieuw op de piekuurtreinen liggen, vooral op de IC-treinen die de grote steden met elkaar verbinden”, zegt Dimitri Temmerman. “Van de L-treinen en van de Brusselse S-treinen zal er ook een aantal rijden. De piekuurtreinen (P) rijden amper, maar dat is op een zomerdag sowieso het geval.”

Reizigers kunnen vanaf maandagochtend vroeg op de routeplanner van de NMBS zien of hun trein dinsdag rijdt of niet. Wie met het mooie weer naar de kust wil, wordt aangeraden een alternatief voor de trein te zoeken. “Door de alternatieve dienstregeling zullen er geen extra treinen naar de kust ingelegd kunnen worden. Er zullen er zelfs minder rijden dan normaal.”

Maandag zal de NMBS informatie kunnen geven over de dienstregeling op woensdag.