Op het dorpspleintje in Opheers zijn kruiden thuis: “Ik ben Sarah en ik heb gekozen voor lavendel!”

Print
Op het dorpspleintje in Opheers zijn kruiden thuis: “Ik ben Sarah en ik heb gekozen voor lavendel!”

Foto: Daniëlle Houbrechts

Opheers

Heers - Sinds kort zijn een aantal Opheersenaren heel hard bezig met de acht kruidenbakken die de gemeente op het dorpsplein heeft gezet. Een tiental ‘wieders’ onderhouden de planten en kruiden zelf. Met als gevolg dat het plein op enkele weken tijd een echte ontmoetingsplaats is geworden. Vandaag laten we Sarah aan het woord. Sarah: “Ik, wiedertje Sarah, heb voor de lavendelbak gekozen als ’mijn bak’. Enerzijds vanwege de nostalgie. De lavendelstruiken doen me terugdenken aan veel mooie vakanties in de Provence. Heerlijk vertoeven is het daar! Anderzijds is lavendel ook zalig om te gebruiken in een relaxerend bad, een lekkere thee of in combinatie met andere kruiden en vruchten in ijsthee. Het geeft een verrassende smaak. Daarnaast werkt het ook ontspannend en wordt het gebruikt tegen onder andere hoofdpijn en misselijkheid.

Bij onze laatste bijeenkomst op het wieDpleintje hebben we mogen genieten van Daniëlle haar originele lavendelkoekjes. Heel erg lekker! Net zoals alle andere hapjes die de andere wiedertjes gemaakt hadden. Wat is het fijn om op zondag een beetje uit te slapen en dan op straat samen te komen, met buren van alle leeftijden die hun creativiteit de vrije loop hebben laten gaan. Samen proeven we dan van de originele én lekkere hapjes en drankjes die daaruit ontstaan zijn. Zo vloeien er altijd nieuwe ideeën uit de inspiratie die we bij elkaar opdoen.
Tegelijkertijd voelt het ook verrijkend om nieuwe mensen te leren kennen. Hoewel we in een kleine deelgemeente wonen, kenden we elkaar nauwelijks. En dat is jammer. Ik vind het dan ook super wanneer mensen uit de straat een praatje komen maken tijdens onze bijeenkomst of terwijl we wieden en begieten.
Dat, in combinatie met het heerlijk weertje, de mooie omgeving, de stilte en gezelligheid, maken het hier in Opheers minstens even fijn vertoeven als in de Provence!”

Lavendelweetjes van Daniëlle
Voor je gerechten gebruik je het best Lavendula officinalis L. De andere lavendelsoorten, zoals lavendin, smaken soms te kamferachtig. Je gerechten krijgen dan een niet alles behalve appetijtelijke medicijnsmaak. Want lavendin wordt snel bitter als je het kookt.
Je kunt zowel gedroogde als verse lavendelbloemen in je gerechten gebruiken. De verse bloemen smaken het lekkerst. Je gebruikt dan twee keer zoveel bloemen als van de gedroogde. Gebruik alleen bloemen uit je eigen tuin. Dan weet je dat er later geen pesticide in je gerecht zit. Gebruik de lavendel matig, want de smaak overheerst anders alles. En je wordt slaperig, alsof je onder narcose raakt. Niet echt gezond als je nog allerlei van plan bent.

Recept lavendelkoekjes van Daniëlle
1 afgestreken eetlepel lavendelbloemen
115 g zachte boter
50 g rietsuiker
175 g bloem
Meng de boter en de suiker tot een smeuïg mengsel.
Meng er dan de bloem en de lavendelbloemen onder.
Laat 15 minuutjes rusten in de koelkast.
Rol het deeg 1 cm dik uit en steek vormpjes uit.
Laat de uitgestoken koekjes 10 min. bakken bij 180 graden in een voorverwarmde oven.

Tip van de maand
De schaar knipt regelmatig kruiden die je dan vers gebruikt, maar je kan ze ook drogen om ze in de winter te gebruiken. Droog ze warm, donker en luchtig in een warmeluchtoven bij niet meer dan 40 graden of in een speciale kruidendroger. Je kan ze ook in een kartonnen doos leggen met een donkere handdoek erover. Bij de temperaturen van de laatste dagen drogen ze zienderogen. Hoelang ze moeten drogen hangt af van het soort kruiden en de dikte van je kruidenlaag. Maak die laag niet te dik. Als de kruiden, of eetbare bloemen droog zijn, mix je ze en ziedaar: uw kruidenstrooisel is klaar. Kruiden en bloemen waarmee je het zeker eens kan proberen zijn lavendelbloemen (die hoef je niet te mixen), onbespoten rozen, goudsbloem, korenbloem, citroenmelisse, lavas …

Kruidig leesvoer
DANIËLLE’ S KRUIDENOMNIBUS, uitgegeven bij Lannoo,
VERUKKELIJK ONKRUID, uitgegeven bij Lannoo: allerlei leuke tips over kruiden
VERDE ‘Bloemen’, uitgegeven bij Lannoo: alleen verkrijgbaar via www.kruidjes.be
KRUIDIGE PROVENCE, uitgegeven bij Lannoo: verkrijgbaar via www.kruidjes.be
VERRASSENDE ROZEN, uitgegeven bij Lannoo: met al je zintuigen genieten van rozen
Kruidenweetjes en webwinkel www.kruidjes.be

 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio