Vader terroriseerde jarenlang zijn gezin: strijkijzer op rug van echtgenote, zoon vernederd, dochter aangerand

Print
Vader terroriseerde jarenlang zijn gezin: strijkijzer op rug van echtgenote, zoon vernederd, dochter aangerand

themabeeld Foto: ss

Het openbaar ministerie heeft dinsdag vijf jaar cel gevorderd voor een vijftiger uit Gooreind, bij Wuustwezel, die jarenlang een schrikbewind voerde over zijn gezin. Hij had zijn vrouw en twee kinderen vernederd, geslagen en misbruikt. Hun leefomstandigheden waren erbarmelijk: het ging zelfs zo ver dat hij bepaalde hoeveel ze mochten eten.

De echtgenote van de beklaagde en zijn zoon hadden op 14 februari aangifte gedaan bij de politie, omdat de situatie onhoudbaar was geworden. De vrouw, die in 1982 met hem getrouwd was, zei dat ze geregeld werd uitgescholden, gedwongen tot seks en geslagen. Zo had hij eens een heet strijkijzer tegen haar rug gezet, waardoor de afdruk in haar trui stond. Hij gebruikte de vrouw ook als zijn huisslaaf: als ze zijn sigarettenpeuken niet snel genoeg opruimde, gooide hij de asbak op de grond.

Zijn zoon deelde eveneens in de klappen en de vernederingen. De beklaagde pestte hem met zijn verstandelijke beperking en noemde hem een “mongool”. Als hij met de jongen ergens naartoe ging, liet hij hem soms achter de auto lopen of stopte hij hem in de kofferbak, waarna hij met opzet door putten in de weg reed.

De dochter vertelde de politie dat hij haar betast had aan de borsten en dat ze zijn geslachtsdeel moest aanraken. Ze zei ook dat haar vader alles vuil maakte in huis en dat hij op de vloer en de meubels spuwde. Hij had ook de verwarming vernield, waardoor ze enkel een petroleumvuurtje hadden om zich aan te verwarmen. De muren vertoonden daardoor schimmel- en vochtplekken.

De beklaagde wentelde zich aanvankelijk in een slachtofferrol en zag de aangifte als een complot tegen hem. “Hij beseft intussen wat hij veroorzaakt heeft en wil zijn verantwoordelijkheid opnemen. Hij zal meewerken aan de echtscheiding en zal zijn gezin niet meer opzoeken”, pleitte zijn advocaat. De slagen en de onterende behandeling van zijn gezin werden niet betwist, maar de beklaagde ontkent wel dat hij zijn dochter heeft aangerand.

Vonnis op 12 juli.