Zon, volk en ambiance typeren smokkelmarkt

Print
Zon, volk en ambiance typeren smokkelmarkt

Foto: Jean Pierre Yzermans

Stokkem

Dilsen-Stokkem - De zeventiende editie van de zomerse smokkelmarkten in Stokkem is als een hoge snelheidstrein uit de startblokken vertrokken. De reden van de vliegende start dient niet ver gezocht. Het succes van een openluchtactiviteit hangt af van de weersomstandigheid; en deze was optimaal. "En het programma, een mix van alles en nog wat", vulde een bezoeker uit Oostende aan.

De mythe dat de eerste dag maar een flauw vertoon zou zijn, werd glorieus doorprikt. In het stadhuis stonden Sylvain Sleyen en Gerard Mostert, respectievelijk voorzitters van Promo en de kunstkring, de bezoekers te woord. Voor de eerste maal was in het ’pakket animatie’ een tentoonstelling met demonstraties ingelast, welke het werk van de ‘korvers’ en hun kunstig gevlochten gebruik- en decoratievoorwerpen toonden. Foto’s, afgewerkte manden, korfjes, wiegen, tekeningen, werkreglementen en zetels konden er bewonderd worden. Wilg- en rietvlechters toonden hoe de soepele wilgen verwerkt worden.
De Stokkemer smokkelmarkt is een nieuw pad ingeslagen. Lot Timmermans, hoofdverantwoordelijke van de markt, was niet verlegen toen ze ons toevertrouwde dat ze laatste nachten moeilijk de slaap vatten kon. "Stress", zei ze: "sedert oktober heb ik aan het programma gewerkt en goddank is het een succes en voor mij een hele opluchting."
Het langgerekt geheel van markt- en verkoopkraampjes kon niet zonder aandacht voorbijgelopen worden. Vermoeide en dorstige bezoekers vonden met moeite een plaatsje, liefst in de schaduw, op de terrasjes. Ook de horeca deed gouden zaken.
Geen doods gedoe. Op het podium aan de Tugela lieten de accordeonclub en de blaaskapel de passanten genieten van aangename en herkenbare melodieën. Laten we niet uit het oog verliezen dat de smokkelmarkt het mekka is van streekproducten en -dranken, zoals het bier ‘Witte kraag Tripel’.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio