Dubbel goud voor parochieherder Gust Vanherck

Print

Foto: Arnold Roberts

Neerharen

Lanaken - Afgelopen weekend brak voor pastoor Gust Vanherck van Neerharen eindelijk de dag aan waar hij naar uitgekeken heeft, 50 jaar na het aanvaarden van het priesterschap en de handoplegging van monseigneur Heusschen.

De dag kon niet mooier beginnen voor de laureaat. Al vroeg in het ochtendgloren stond de gouden zon al priemend in een staalblauwe hemel, Gelukkig vergezeld van een weldoende bries voor de meer dan 800 aanwezigen die de openluchtmis van hun geliefde geestelijke bijwoonden met als concelebranten Pastoor Vanderlee en Diaken Beckers. Een feestdag kan niet mooier beginnen. "Alle stoelen waren bezet en een groot aantal mensen moest staan tijdens de openluchtmis", laat Olga de huishoudster en toeverlaat van pastoor weten. Pastoor Vanherck is een liefhebber van openluchtmissen want ook zijn eerste H. Mis ooit, in Heusden Berkenbos, was in openlucht en hij doet dat nog steeds bij de kapellen in zijn huidige parochie. Onlangs nog bij de 100-jarige viering van de H.Hartkapel in Herbricht.Het feest op het plein voor het ontmoetingscentrum, dat bekostigd werd door Pastoor en Olga, was een groot succes en daar waren alle aanwezigen het roerend mee eens. De dag erna laat pastoor zittend achter zijn bureau weten dat het allemaal in een roes aan hem voorbijgegaan is, eveneens de bezorgdheid bij Olga toen het volgens haar een beetje teveel werd voor pastoor en zij wilde dat hij even uit de zon zou gaan en in de schaduw moest gaan zitten, "hij kreeg blauwe lippen en dan heeft zijn huisarts hem komen observeren. Heeft u wijn gedronken? vroeg ze en toen pastoor dat beaamde hield ze dat voor de oorzaak van de blauwe lippen en adviseerde om toch even de schaduw op te zoeken". Het feest ging ondertussen door en de aanwezigen konden genieten van de BBQ. Pastoor is bijzonder dankbaar voor de vele helpende handen tijdens zijn grote dag. In 't bijzonder de vele jongeren van Chiro, Scouts en KSA die de handen uit de mouwen staken bij het opzetten, het bedienen achter en voor de buffetten en achteraf het opruimen."Vele handen maken licht werk dat kon ik nooit alleen doen " laat de parochieherder weten die gisteren om 21.00 uur voldaan onder de dekens kroop en van een goede nachtrust genoot.

Hij geeft toe bezorgd te zijn geweest, toen hij plotseling opgenomen moest worden in het ziekenhuis verleden jaar en eveneens in februari van dit jaar maar het was Gods wil om hem hier beneden te laten er is nog werk te doen voor hem. Onder de aanwezigen enkele oud KSA leden uit zijn eerste priester jaren in Heusden Zolder. Romeo Vangoethemd, Georges Claes en Sylvain Huybrechts met hun vrouwen . "Gust Vanherck is ook in Neerharen erg populair. Zijn missen worden er druk bijgewoond en zijn korte preken gewaardeerd. Dat bleek ook bij zijn jubileumviering, er stonden 800 stoelen voor het podium en die zaten allemaal vol. Bij een huwelijksmis zei priester Vanherck altijd 'Ge krijgt het weer zoals ge u 'gevuugd' hebt". Gisteren straalde de zon" lieten ze aan het thuisfront in Heusden Zolder weten.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio