© Frank Joosten

Leerlingen TISM Bree winnen PXL-Tech Award met innovatief droneproject

Sven Geerits en Sander Marai, kersvers afgestudeerde laatstejaars elektromechanica van TISM Bree, hebben de PXL-Tech Award 2018 gewonnen, een prijs voor het beste technische eindwerk van afgelopen schooljaar. Niet alleen school en hogeschool zijn laaiend enthousiast over het droneproject van de leerlingen, ook de dronesectorfederatie EUKA vindt hun technische ontwikkeling verder onderzoek waard.

Frank Joosten

"Onze dronetoepassing sluit aan bij de opkomst van bedrijven als bol.com, Zalando, Amazon of PharmaLine", aldus Sven Geerits. "Elke dag versturen dat soort bedrijven meer en meer pakjes. Daar zitten uiteraard een aantal grote pakketten bij - denk aan printers of wasmachines - die je alleen met een bestelbus kan leveren. Maar de grote hoop zijn relatief kleine pakjes - medicijnen, inktpatronen, gezelschapsspelen, noem maar op - die je perfect met een drone zou kunnen transporteren. Door dat te doen, kun je alvast een deel van het mobiliteitsprobleem oplossen: je hebt minder bestelbussen en auto's nodig. Drones staan nooit in de file."

Sander Marai vult aan: "We hebben een geautomatiseerde landingsplaats ontwikkeld waar drones pakjes kunnen laden vooraleer ze die op een opgegeven adres afleveren. Alles gebeurt automatisch: de drone vliegt naar zijn landingsplaats op basis van geprogrammeerde GPS-coördinaten, zet vervolgens een infraroodprecieze landing in en wordt via een trechtersysteem automatisch gecentreerd op een transportband waar hij een pakje aangehecht krijgt."

Verbluffend

"Wat dit eindwerk zo bijzonder maakt, is de mooie integratie van verschillende technologieën, gaande van GPS over infrarood tot de mechanische transportband", aldus Marleen Schepers, juryvoorzitster van de PXL-Tech Award. "We werken binnen PXL met heel wat dronetoepassingen, onder meer drone-inspecties op bouwwerven, maar dit soort toepassing is toch weer iets nieuws. Echt heel knap uitgewerkt, zeker voor leerlingen uit het middelbaar. Het is een eindwerk dat absoluut niet zou misstaan tussen dat van onze studenten."

Luc Evens, technisch adviseur aan TISM Bree sluit zich daar bij aan: "Ik vind het een verbluffend eindwerk, dat ontsproten is aan de passie van beide leerlingen. Die jongens zijn al jaren in de ban van drones en kregen de microbe helemaal te pakken toen ze vorig jaar in schoolverband het TwentDrone Event wonnen in Nederland. Dat hun toepassing een bijdrage kan leveren tot duurzamere mobiliteit, is een sterk punt."

Meer dan speelgoed

Ook bij de Vlaamse dronecluster EUKA zijn ze erg te spreken over de geautomatiseerde landingsplaats die de leerlingen ontwikkelden. EUKA-voorzitter Mark Vanlook: "Drones zijn niet zomaar speelgoed: het wordt hoog tijd dat mensen dat inzien. Het afgelopen decennium hebben we heel wat nuttige bedrijfstoepassingen zien ontstaan. Drones die daken of hoogspanningsmasten inspecteren, die ingezet worden om massa-events te monitoren, of drones waarmee je terreinen en gebouwen bewaakt: het zijn maar enkele voorbeelden. De pakjesdrone is een commerciële toepassing die zowel op het vlak van wetgeving als technologie nog heel wat progressiemarge heeft. Vandaar ook onze interesse om het project van de TISM-leerlingen nader te bekijken."

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio