Natuurpunt start beheer met schapen in nagelnieuw natuurgebied in Borgloon

Print
Natuurpunt start beheer met schapen in nagelnieuw natuurgebied in Borgloon

Foto: Stefan Carolus

Groot-Loon

Borgloon - Het Waerdeveld is een nieuw natuurgebied in Borgloon waarvoor Natuurpunt recent een concessieovereenkomst heeft gesloten met de provincie Limburg. Vandaag komen de eerste schapen aan die zullen helpen bij het natuurbeheer. Bedoeling van Natuurpunt is om samen met lokale landbouwers enkele waardevolle graslanden te herstellen in het typisch Haspengouws landschap met hoogstamfruitbomen. Binnenkort zal iedereen kunnen meegenieten van dit prachtige gebied dankzij een nieuw wandelpad en picknickbanken.

Het Waerdeveld ligt ten noorden van de Tongersesteenweg ter hoogte van Grootloon. Tot voor kort waren het verschillende percelen: verlaten oude boomgaarden, akkers en plantages. Doordat grote delen steil en vochtig zijn, waren deze zones minder geschikt voor landbouw. Maar de mogelijkheden voor de natuur zijn groot. In de ruilverkaveling van Jesseren werden deze percelen aan de provincie Limburg toebedeeld, die ze nu voor een deel in concessie geeft aan de vrijwilligers van Natuurpunt.

Er werden al nieuwe rasters geplaatst en hoogstamfruitbomen en hagen aangeplant. “In de toekomst wordt dit natuurgebied met hooilanden en hoogstamboomgaarden, de ideale biotoop voor steenuilen en dassen”, zegt Natuurpunt-vrijwilliger Stefan Carolus.

Door het gebied wordt ook een nieuw wandelpad aangelegd en er worden picknickbanken geplaatst, zodat de bezoekers kunnen meegenieten van de natuurpracht. Gedeputeerde voor Leefmilieu van de provincie Limburg Ludwig Vandenhove: “Dit is een ideale mix waarbij de bezoekers kunnen meegenieten van het prachtige Haspengouwse landschap en tegelijk kunnen we waardevolle natuur beschermen. De provincie Limburg investeert graag mee in dergelijke win-winprojecten”.

Vrijdag wordt gestart met het natuurbeheer in het Waerdeveld. De schaapskudde van Natuurpunt zorgt voor de begrazing van enkele ruigere percelen. Voor het maaien van de percelen zal Natuurpunt beroep doen op lokale landbouwers en de eigen sociale werkplaats, Natuur- en Landschapszorg. Voor het beheer van de fruitbomen in dit gebied wordt samengewerkt met de Nationale Boomgaardenstichting. Die vruchtbare samenwerkingen, gecoördineerd door lokale vrijwilligers, vormen de beste garantie voor de kwaliteit en de toekomst van dit natuurgebied.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio