Samentuin Bilzen wint 'Zo Dichtblij Award'

Print
Samentuin Bilzen wint 'Zo Dichtblij Award'

Foto: Evi Smets

Bilzen - Donderdag 28 juni haalde de stad Bilzen een ‘Zo Dichtblij Award’ binnen voor het project Samentuin. De award is een initiatief van Bond Beter Leefmilieu, Unizo en Gezinsbond en beloont projecten die de leefkwaliteit, het klimaat en duurzaamheid verhogen. Ze vestigen hiermee aandacht voor het belang van lokaal verankerde initiatieven in de strijd tegen de klimaatverandering.

“Met de Zo Dichtblij Awards willen we steden en gemeenten stimuleren om samen met burgers de leefbaarheid van hun stad of wijk te verbeteren. Zo geven we inspirerende Vlaamse voorbeelden meer zichtbaarheid en een steuntje in de rug” aldus Erik Grietens, beleidsmedewerker Bond Beter Leefmilieu.

Externe jury

Gemeenten konden projecten indienen voor zes thema’s: duurzame mobiliteit, kernversterking, circulaire economie, lokale voeding, klimaatneutrale gemeente en kwaliteitsvolle leefomgeving. Maar liefst 61 projecten deden een gooi naar de Zo Dichtblij 2018 Awards. Het publiek kon stemmen op hun favoriete projecten en stelde zo een top drie per thema samen. Daarna koos een externe jury met experts de uiteindelijke winnaars.

De stad Bilzen won samen met vijf andere steden en gemeenten een award. Met het project Samentuin in Merem krijgen een tiental gezinnen, onder hen ook bewoners van een sociale woningen, de mogelijkheid om op ecologische wijze samen groenten te telen. De ontspannen ontmoeting staat centraal en de aanwezige zitbanken lenen zich perfect tot een goed gesprek. De stad zorgt voor de praktische ondersteuning en geeft er infosessies over kringlooptuinieren.

De jury waardeerde en beloonde het aspect dat de samentuin in Bilzen verder kijkt dan lokale voeding en ecotuinieren, maar ook mensen bij elkaar brengt in een sociale huisvestingsbuurt.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio