© EPA-EFE

Migratiecrisis in Duitsland: Minister van Binnenlandse Zaken wil opstappen

Duits minister van Binnenlandse Zaken en CSU-partijleider Horst Seehofer heeft zijn ontslag aangeboden, uit onvrede met het migratiebeleid van bondskanselier Merkel. Dat meldt Reuters op basis van bronnen binnen de partij.

Partijleider en minister van Binnenlandse Zaken Seehofer heeft zijn beslissing meegedeeld op een gesloten CSU-top. Enkele partijgenoten proberen hem nog op andere gedachten te brengen, klinkt het.

De Beierse christendemocraten hadden eerder op dag het conflict met de christendemocratische CDU nog verder op de spits gedreven. Seehofer had zich op een partijbijeenkomst namelijk scherp uitgelaten over het Europees akkoord dat ‘niet gelijkwaardig’ is aan zijn migratieplan.

Seehofer wil dat migranten die in Duitsland aankomen, worden teruggestuurd naar het Europese land waar ze asiel aanvroegen. Bondskanselier Merkel is het daar niet mee eens en pleit voor inspanningen om de instroom van migranten, in coördinatie met andere Europese landen, in te perken. De EU-landen hadden vrijdag op Merkels initiatief al een akkoord bereikt waarin onder meer melding werd gemaakt van ‘controlecentra’ om op zee geredde migranten in onder te brengen. Ook komen er aparte deals met verschillende EU-landen.

Het bestuur van CDU blijft zich in het conflict met CSU achter bondskanselier Merkel scharen. De partijleiding toont zich tevreden over het akkoord dat Merkel vrijdag op de Europese top in Brussel heeft binnengehaald. De bondskanselier zal door de partij verder gesteund worden bij haar poging om op Europees niveau een oplossing te vinden voor het migratieprobleem.