© *

thumbnail: null
thumbnail: null

Zo wordt avocado's snijden een makkie

Op 31 juli is er een extra reden om een gerecht te maken met avocado. Want naar jaarlijkse gewoonte staat de vrucht die dag in de kijker in de Verenigde Staten. Zin om National Avocado Day hier ook te vieren, maar niet in het geknoei dat vaak gepaard gaat met het snijden van de lekkernij? Dankzij deze tips houd je het netjes in de keuken en op je handen.

lla

Leg de rijpe avocado op een snijplank. “Neem een scherp keukenmes en duw de vrucht met de vlakke hand tegen de snijplank. Zo kan de avocado niet wegrollen of bewegen”, zegt Kelsey Youngman, directeur van de Food & Wine test keuken in New York City.

Plaats het mes horizontaal tegen de avocado tot je de pit voelt en snij de vrucht in de lengte door. Nu kan je beide zijden met een draaiende beweging van elkaar verwijderen. Het resultaat? Eén zijde met pit en eentje zonder.

Ook voor het verwijderen van de pit is er een trucje met dank aan Martha Stewart in de ‘Today Show’. Neem een vochtige doek in de ene hand en leg de zijde met de pit erop. Neem een keukenmes met scherpe punt en duw het mes voorzichtig onder de pit. Draai het mes en de pit komt los. Op deze manier verspil je geen kostbaar vruchtvlees.

Nu blijft enkel nog het vruchtvlees over. Dit kan je met behulp van een lepel uit de schil scheppen of met een klein keukenmesje in kleine blokken snijden. Trek de schil naar achteren en de blokjes vallen zo op je zomerse salade.

De keerzijde van de populaire vrucht

Een belangrijke kanttekening voor wie graag avocado's lust: door hun populariteit ontstaan er in Chili en Mexico problemen. Illegale ontbossingen zijn er geen uitzondering meer omdat mensen meer plantages willen aanleggen om de vruchten op grote schaal te kweken en zo tegemoet te komen aan de stijgende vraag. Een bijkomend probleem in Chili: sommige mensen kampen met een watertekort omdat de teelt van avocado’s er heel veel nodig heeft (reken op zo’n 180 liter per vrucht). Daardoor is een rivier al helemaal droog komen te staan.

Niet te missen