dinsdag 11 september 2018 - Sport
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Dirk Vertommen

Russia 2018

België - Japan

Marc Wilmots & Vital Borkelmans

praten voor het eerst over hun vier jaar bij de Rode Duivels

“Wij hebben een Rolls-Royce afgeleverd”

Jazeker, Marc Wilmots (49) en Vital Borkelmans (55) wilden voor het eerst in twee jaar praten over de Rode Duivels. Omdat de kritiek van spelers, pers en voetbalbond toch wat gortig begint te worden. Een gesprek van negentig minuten over tactiek, stilstaande fases en één wedstrijd tegen Wales die vier jaar werk uitvlakte. De T1 en T2 van toen kiezen voor de verdediging, met af en toe een tegenaanval: “De bond? Die mensen konden ons gewoon niet volgen.”

Jan-Pieter DE VLIEGER en Ludo VANDEWALLE

In de zetels van het Crowne Plaza Hotel in Diegem geeft Marc Wilmots een mep op het been van zijn voormalig assistent Vital Borkelmans. “Hoe is het met mijne goede vriend?”

Ze praten over Jordanië, waar Borkelmans sinds mei bondscoach is en Wilmots binnenkort op reis gaat. Maar heel snel gaat het natuurlijk over voetbal, over de wedstrijd tussen Polen en Colombia die ze een dag eerder hebben gezien. Wilmots: “De nummer vijf gezien bij de Colombianen, Vital? Die heet niet Wilmots, maar Wilmar (Barrios, nvdr). Een speler van Boca Juniors, maar hij zal rap in Europa zitten. Ik heb de hele match alleen nog op hem gelet.”

Borkelmans bladert even in een boekje: “Ja, de nummer vijf. Die had ik ook opgeschreven, coach.”

 Dirk Vertommen

Met welk gevoel kijken jullie naar de Duivels op dit WK?

Wilmots: “Ik ben een patriot, dus ik supporter. Over de prestaties kan je op dit moment niet veel zeggen (dit interview vond plaats vóór de wedstrijd tegen Engeland, nvdr) Maar ze zijn door naar de volgende ronde. Opdracht volbracht, de rest is blabla.”

Borkelmans: “Dat stoorde mij na de match tegen Panama. Een eerste match op een WK is altijd stresserend. Alleen winnen telt dan. Maar toch zo leuteren dat het niet goed was.”

Wilmots: “Dat hebben wij op ons eerste WK ook meegemaakt. We komen van de 55ste plaats op de FIFA-ranking, spelen ons eerste toernooi in twaalf jaar. En toch moeten we meteen wereldkampioen worden. Zijn we knettergek geworden of zo?”

U gelooft niet in een wereldtitel voor de gouden generatie?

Wilmots: “Brazilië was te vroeg. Laten we hopen dat het nu wel lukt. Dat zou top zijn. De spelers zijn gegroeid, ook door voor de juiste clubs te kiezen. Ze hebben nu twee toernooien gespeeld. Ze zijn klaar om misschien een wereldtitel te pakken. Misschien.”

Borkelmans: “Coach, als ik de Kleine Tutu, dat is onze bijnaam voor Eden Hazard, nu zie spelen dan geniet ik toch. Idem voor Lukaku. Tegen Panama raakt hij in de eerste helft acht keer de bal en op het eind heeft hij twee keer gescoord. Schitterend.”

Wilmots: “Wat heb ik altijd gezegd over onze aanvallers? Geef ze vijf jaar. Romelu is nu vijfentwintig. Hij kent alle truken.”

Borkelmans: “Zijn eerste doelpunt tegen Tunesië vind ik een perfect voorbeeld: dat is precies dezelfde fase als tegen Italië op het EK in Frankrijk. Hij maakt dezelfde loopactie, van binnen naar buiten. Tegen Italië trapt hij net over de lat. Nu werkt hij perfect af.”

Wilmots: “Hoeveel druk heb ik niet gekregen na Italië om hem niet meer op te stellen? Iedereen wilde hem uit de ploeg. Vital en ik hebben overlegd.”

Borkelmans: “En hij is altijd blijven staan.”

Wilmots: “95 procent van het land was tegen mij. Maar hij werkte hard op training en het is de beste afwerker die we hebben.”

Bij zijn aanstelling heeft Martinez mij ook gevraagd: ‘Wat is er bij jullie fout gegaan?’ Ikheb geantwoord: ‘Watis er bij u fout gegaan bij Everton?’ Vital BORKELMANS Ex-assistent-bondscoach
Opvallend dat u dat zegt. Lukaku zelf heeft nooit uw steun ervaren. ‘Ik had honderd procent het gevoel dat Wilmots me niet wilde laten spelen’, zei hij in het tv-programma ‘Hoogvliegers’.

Borkelmans: “Ik snap niet waarom Romelu dat heeft gezegd. Na alles wat de coach voor hem heeft gedaan. Wij hebben hem toch altijd gesteund? Zelfs toen hij bij Everton op de bank zat, hielden we hem bij de nationale ploeg.”

Hij verwijst naar een incident voor de beslissende kwalificatiewedstrijd tegen Andorra. U liet Lukaku uit de ploeg. ‘Om de domste reden ooit’, vond hij. Wat is daar gebeurd? ‘Als Wilmots ballen heeft, zal hij het wel vertellen’, aldus Lukaku.

Wilmots:(lacht) Wat die ballen betreft, die heb ik. Wie mij kent, weet dat. Maar eerlijk waar: ik weet niet wat hij bedoelt. Ik heb Romelu er proberen over te bellen, maar hij belde mij niet terug. Ik heb Mario Innaurato (voormalig physical coach van de Duivels, nvdr) gecontacteerd. Is daar iets gebeurd dat ik niet heb gezien? Ik heb die wedstrijd tegen Andorra benaderd als een vriendschappelijke match. Ik wilde kijken wie Romelu bij een eventuele blessure zou kunnen vervangen en daarom speelde Depoitre. Romelu heeft dat in zijn hoofd misschien vertaald naar de coach heeft geen vertrouwen in mij. Misschien vindt hij dat de domste reden ooit.”

Borkelmans: “Als hij spreekt over ballen... Als hij die heeft, vertelt hij het zelf, natuurlijk. Maar liever geen slecht woord over Romelu. Het succes dat hij nu heeft, komt hem helemaal zelf toe. Hij werkt keihard om beter te worden.”

Wilmots: “In zijn hoofd wil hij topschutter worden van het WK. Daar heeft hij alle kwaliteiten voor.”

Georges Leekens zei dat vijf procent van het huidige succes nog zijn verdienste is. Hoeveel procent is jullie verdienste?

Borkelmans: “Daar doen we niet aan mee.”

Wilmots: “Interesseert mij geen bal. Alstublieft zeg, waar zijn we over bezig? Ik zeg wel: 34 overwinningen, bijna 70 procent, twee kwalificaties, twee kwartfinales. Wat wij hebben gedaan, doet geen enkele coach ons na. We hebben een mooie machine afgeleverd.”

Borkelmans: “Thierry Henry heeft dat letterlijk gezegd: dat ze een mooie Rolls-Royce hebben gekregen. Een compliment voor ons werk.”

Wilmots: “Voilà. Plezant toch om een Rolls-Royce cadeau te krijgen?”

 Dirk Vertommen

Thierry Henry sprak inderdaad over een Rolls-Royce, maar tegelijk zei Martinez bij zijn aanstelling: ‘Wat ik anders ga doen dan Wilmots? Heeft u een paar uur?’ Dat was geen compliment.

Borkelmans: “Bij zijn aanstelling heeft Martinez mij ook gevraagd: wat is er bij jullie fout gegaan? Ik heb geantwoord: wat is er bij u fout gegaan bij Everton? Hij wilde ook weten wat ik dacht over Witsel. Mijn antwoord: hij wordt de eerste die je op het blad zet. Iedereen heeft ons uitgelachen om Witsel en vandaag zeggen ze wat wij al vijf jaar zeggen: hij is de patron, rond hem begin je te bouwen.”

Wilmots: “Positiespel, technisch vermogen, balvast, kopbalsterk. Een sleutelpion die denkt voor de ploeg en niet voor zichzelf.”

Martinez kiest wel voor een ander tactisch concept. Een verdediging met drie bijvoorbeeld.

Wilmots: “Ik koos voor 4-2-3-1 of een 4-3-3. Waarom? Omdat ik er nog altijd van overtuigd ben dat Vertonghen-Vermaelen-Kompany-Alderweireld toen onze sterkst mogelijke defensie was. Ondertussen is Meunier erbij gekomen op rechts, maar links blijft het moeilijk. Ook op clubniveau speelde iedereen toen met vier achteraan. Voor mij speel je met 4-3-3 het meest in blok. De ruimtes blijven klein. Het wordt gevaarlijk als de ene helft van je ploeg aan aanvallen denkt en de andere aan verdedigen. We krijgen nu ook meer goals binnen. Wij hadden in onze twee campagnes twee keer het meeste doelpunten gemaakt en het minste goals tegen gekregen. En niet komen zeggen dat het tegen Janneke en Mieke was.”

Ik geen kaas gegeten van tactiek? Dat is een grote leugen. Dat is begonnen bij STVV en nadien telkens herhaald. Tot iedereen het gelooft Marc WILMOTS Ex-bondscoach

Borkelmans: “Servië, Kroatië, Wales, Schotland. Dat is nog iets anders dan de poule waar ze nu in zaten.”

Wilmots: “Het huidige systeem is erop gericht om Mertens en Hazard vooraan zo veel mogelijk ruimte te geven. Tegen Tunesië werkte dat perfect in een snelle omschakeling. Er zijn in de wereld geen drie ploegen die beter op de tegenaanval spelen dan België. Maar 3-4-3 tegen Brazilië? Tegen een middenveld met Willian, Neymar en Coutinho. Met Jesus daarvoor? Ik wil het nog eens zien.”

De lagere rol voor De Bruyne, vindt u dat een goed idee?

Wilmots: “Tegen mindere landen kan het omdat je dan geen twee defensieve middenvelders nodig hebt. De Bruyne heeft passing, loopvermogen, een afstandsschot. Hij kan die rol aan. Maar tegen een land uit de top 15? Tegen een middenveld dat voortdurend in de rug duikt? Ik twijfel. Bij Manchester City speelt De Bruyne daar ook, maar dat is ook een ploeg die heel dominant speelt. En tegen Liverpool pakken ze er wel drie in de Champions League en vier in de competitie. Tegen sterke teams is de beste keuze voor mij Witsel-Fellaini-Nainggolan. Dat middenveld is top.”

U had Nainggolan wel meegenomen?

Wilmots: “Puur sportief? Ja.”

Borkelmans: “In Italië is hij op zijn positie uitgeroepen tot beste speler van de competitie. Als het WK tegenvalt, zal dat het eerste zijn wat Martinez op zijn bord krijgt. Waarom heb je Nainggolan niet meegenomen? Wij hebben op het EK hetzelfde meegemaakt met Lombaerts.”

Wilmots: “Daarom gaan we de discussie Nainggolan hier ook niet voeren. Ik wil Martinez daarin niet afvallen.”

U praat bevlogen over tactiek. Terwijl de kritiek altijd is geweest dat u daar geen kaas van hebt gegeten.

Wilmots: “Dat is een grote leugen. Het is begonnen bij STVV en nadien herhaald, herhaald, herhaald. Tot iedereen het gelooft. Nu is het precies alsof ze met een blinde meer resultaat hadden gehaald.”

Uw spelers hebben het zelf gezegd: Eden Hazard na het WK en Thibault Courtois tijdens het EK.

Wilmots: “Ik wil met iedereen de discussie aangaan. Zeg me wat ik fout heb gedaan. Wat kan je doen wanneer er acht spelers uitvallen in de verdediging?”

 Dirk Vertommen

U vindt niet dat u fouten heeft gemaakt?

Wilmots: “Natuurlijk wel. Achteraf kan je zeggen dat ik tegen Wales beter voor Ciman had gekozen dan voor Denayer. Achteraf. Ik heb er toen lang over getwijfeld en het is een discussie die ik zeker wil voeren. Maar we weten dat we voor de toekomst niet dik in de verdedigers zitten. Toekomstgericht kozen we voor Denayer.”

Misschien is hij gewoon geen speler van internationaal niveau? Hij is sindsdien niet meer opgeroepen.

Wilmots: “Voor mij heeft hij wel het niveau. In de kwalificatiewedstrijd tegen Wales was hij de beste man op het veld. Snel, technisch goed, goeie pas. Akkoord, zijn kopspel kan beter. Jason en Divock Origi hebben misschien niet de beste keuzes gemaakt op clubniveau, maar ze gaan in de toekomst belangrijke spelers worden voor België, daar blijf ik van overtuigd. En we gaan de nederlaag tegen Wales niet in de schoenen schuiven van Denayer, toch? Echt waar, ik lach me dood: iedereen doet alsof daar elf pipo’s op het veld stonden. Wales had de laatste twee jaar één van de sterkste ploegen in de wereld. Dat is een ploeg waarvan je kan verliezen.”

3-4-3 tegen Brazilië? Tegen een middenveld met Willian, Neymar en Coutinho. Met Jesus daarvoor? Ik wil het nog eens zien Marc WILMOTS Ex-bondscoach 
U heeft zichzelf ook in de wind gezet door aan te geven dat u niet trainde op stilstaande fases. Volgens Jordan Lukaku waren de consignes: één hand in de lucht is eerste paal, twee handen in de lucht is tweede paal.

Borkelmans: “Het is de juiste die het zegt.”

Wilmots: “Natuurlijk waren er meer afspraken. We hebben ook daar zo veel mogelijk vastgehouden aan wat spelers doen bij hun clubelftal. Van Buyten en Kompany naar de eerste paal, Lukaku op de zes meter, Alderweireld die er tussen loopt. Zo scoren we tegen Hongarije. Maar een hoekschop begint bij de trap. Op een WK komen de meeste corners uit bij de derde paal. Druk, zenuwen, ik ken het zelf goed genoeg. Er is een groot verschil tussen de theorie op de training en de praktijk in de wedstrijd.”

Borkelmans: “Tegen Wales pakken we een goal op hoekschop, de eerste in 49 wedstrijden. (nadrukkelijk) Negenenveertig, coach. En dan toch al die verhalen over stilstaande fases.”

U heeft het zichzelf ook niet makkelijk gemaakt door vaak in de clinch te gaan met de bond. Huidig bondsvoorzitter Gérard Linard zei onlangs: ‘Met Wilmots was het alle dagen boel.’

Borkelmans: “Begrijp ik ook niet. Linard was net degene die de coach voortdurend om raad vroeg. En nu steekt hij messen in de rug.”

Wilmots: “Wat is boel maken? Wij zijn patriotten, we willen het beste voor het Belgische voetbal. Hoe vaak hebben we niet gediscussieerd over de prijs van de tickets?”

Borkelmans: “Kijk hoeveel volk er zat bij de laatste wedstrijden voor het WK. Dan heeft de coach toch honderd procent gelijk?”

Wilmots: “Hetzelfde met de truitjes. Dat zogenaamde wielerdesign. Ze vragen mij of ik het mooi vind. Neen, echt niet. Maar ben ik daarom een boelmaker? Vraag mijn mening dan gewoon niet.”

Borkelmans: “Die mensen konden ons gewoon niet volgen. De coaches, de spelersgroep, de medische staf, die speelden een klasse hoger.”

Wilmots: “Ze tonen nu nul respect voor ons werk. Ik had zogezegd te weinig WK-ervaring. Terwijl dit het eerste WK is in twintig jaar waar ik niet bij ben.”

 Dirk Vertommen

U had ook een moeilijke relatie met de pers. U stelde zich op persconferenties boven de journalisten. Ook daar wilde u de baas zijn.

Wilmots: “Ik vind niet dat ik de confrontatie zocht, maar dat is wel een les die ik heb geleerd: de strijd met de pers kan je niet winnen. Ik heb hun spel ook niet willen meespelen. Ik had het mezelf makkelijker kunnen maken door hen informatie te geven. Dat is de makkelijkste manier: dan is de trainer bij een overwinning ‘de tovenaar’ in de krant. En als je verliest, is het de schuld van de spelers. Ik wilde er niet aan meedoen. Misschien kan je dat politiek of diplomatiek een fout noemen.”

Borkelmans: “Neen coach, dat is geen fout.”

Wilmots: “Ik had als speler in ieder geval respect voor trainers die het niet deden.”

Gérard Linard was net degene die de coach voortdurend om raad vroeg. En nu steekt hij messen in de rug Vital BORKELMANS Ex-assistent-bondscoach 
Met één krant in het bijzonder was de relatie vertroebeld. Na de uitschakeling op het EK was de titel: ‘En nu een echte bondscoach’. Hoe is het om zoiets te lezen?

Borkelmans: “Wacht maar... Stel dat je er nu uitgaat in de achtste finales. Dan zal de discussie over ‘het systeem’ ook beginnen. Na de moeilijke oefenwedstrijd tegen Mexico begonnen de spelers daar plots ook over.”

Wilmots: “Wat kan ik zeggen? Op het einde was het gewoon op. Op die manier was het niet leuk meer om bondscoach te zijn. Zelfs de spelers kwamen het mij vragen: Coach, wat hebben ze toch tegen u? Misschien was het niet slecht dat ik ben vertrokken, ook voor de spelers. Vers bloed, een nieuwe aanpak, dat is niet slecht.”

Vooral met Thibaut Courtois leek er iets gebroken. Kan u iets kwijt over de klacht die zijn vader Thierry tegen u indiende?

Wilmots: “Ik wacht op een officieel bericht. Jammer genoeg heb ik nog steeds niks gekregen. Maar luister naar wat ik heb gezegd: Franse journalisten beweren dat... (vader Courtois de opstelling lekte naar journalisten, nvdr) Zelf heb ik dat nooit beweerd. Ik ben rustig en ontspannen.”

 Dirk Vertommen

Tot slot: hoe is jullie persoonlijke relatie nu? Jij was ontgoocheld dat je niet meekon naar Ivoorkust, Vital.

Borkelmans: “Ik was ontgoocheld dat er geen plaats was in de staf. Niks meer. De coach blijft mijn beste maat, tot ik in de grond zit.”

Wilmots: “Ik kon Vital niet meenemen, dat heb ik eerder uitgelegd. Waarom altijd op zoek gaan naar conflict? Zodra ik mijn mond opendoe, is het tegenwoordig ruzie. In de discussie over de spelersvrouwen ben ik ook de slechterik. Van Wilmots mochten ze niet komen. Klopt niet. Ze waren er wél. Tussen acht en elf uur konden de vrouwen langskomen in Bordeaux. Is dat niet netjes geregeld? Een mooie stad, waar ze rustig bij elkaar konden zijn. Dat is nog iets anders dan dat bezoek aan Euro Disney in 1998.”

Borkelmans: “Wat was dat? De vrouwen stapten uit de bus en je zag het ene koppel na het andere verdwijnen. Allemaal op zoek naar een plekje om te...”

Wilmots: “Dat bedoel ik. Ik heb geen zin om de smeerlap te zijn in het verhaal van de nationale ploeg. Daarom heb ik nu willen praten. We hebben van de Rode Duivels een hechte groep gemaakt. Een topclub, op hetzelfde niveau als de Mannschaft of Man City.”

Borkelmans: “Voilà. Een groep waar je destijds twee maanden mee onderweg kan zijn. Die gasten hangen zo goed aan elkaar.”

Wilmots: (wijst naar Borkelmans, nvdr) “Daar heeft hij hier mee voor gezorgd. Op het psychologische vlak bestaat er geen betere.”

Borkelmans: “Neen, coach. Wij hebben het samen gedaan.”

Meer over Vital Borkelmans

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws