© Photo News

Annelies Dom verslaat Sanne Cant en is de nieuwe Belgische kampioen bij de vrouwen

Annelies Dom heeft zich tot nieuwe Belgische kampioene bij de vrouwen gekroond. De 32-jarige renster van Lotto-Soudal haalde het in een spurt van vier voor ploeggenote Valerie Demey. Wereldkampioene veldrijden Sanne Cant probeerde in de slotkilometer op de verrassing weg te rijden, maar moest vrede nemen met brons. Favorieten Lotte Kopecky en Jolien D’hoore geraakten niet verder dan een zevende en negende plek.

blg, jefi

Na amper drie kilometer koers vormde zich een kopgroep met vier rensters. Daar maakten Alana Castrique, Kim De Baat, Sarah Ten Hartog en Fatima Berton deel van uit. Dit kwartet mocht een maximale voorsprong van 1:50 bijeen fietsen. Over halfkoers trok Laura Verdonschot in de tegenaanval. Zij kreeg wat verderop het gezelschap van Lotte Kopecky. Dit duo kwam bij de vier vroege vluchters en net voor het ingaan van de drie laatste ronden trok Lotte Kopecky alleen in de aanval. Zij zong het evenwel niet lang uit.

Het sein dan voor Kelly Van Den Steen om samen met Sanne Cant te gaan versnellen. Sofie De Vuyst repte zich in haar eentje naar de twee leiders. Met nog 40 kilometer voor de finish kreeg ook Annelies Dom aansluiting met de kopgroep en kregen we zo vier leidsters. Zij trokken de twee laatste ronden in met een voorsprong van 31 seconden op de grote groep. Valerie Demey trachtte op 32 kilometer van de finish de kopgroep te vervoegen. Haar teamgenote bij Lotto Soudal, Julie Van De Velde, sloot bij haar aan. Voor even toch want voor Van De Velde ging het plots allemaal te snel en zij moest Demey laten rijden. Die kreeg met nog 21 kilometer te rijden dan weer versterking van Ann-Sophie Duyck en Kaat Hannes.

Bij het ingaan van de slotronde smolten deze twee groepjes samen en volgde het peloton op 25 seconden. Annelies Dom en Sofie De Vuyst lieten daarna hun metgezellen in de steek. Met nog 9 kilometer voor de eindmeet sloot voorin ook Sanne Cant met Valerie Demey aan. In de vluchtersgroep probeerden de Lotto Soudalrensters Valerie Demey en Annelies Dom afwisselend een uitval op de te zetten. Noch Sanne Cant noch Sofie De Vuyst lieten dit begaan. De vier trokken de slotkilometer in. Sanne Cant trok van ver de sprint aan maar werd snel geremonteerd. Uiteindelijk bleef Annelies Dom de snelste voor haar teamgenote Valerie Demey.

Uitslag:

1) Annelies Dom

2) Valerie Demey

3) Sanne Cant

4) Sofie De Vuyst

5) Kaat Hannes

6) Nathalie Bex

7) Lotte Kopecky

8) Kelly Druyts

9) Jolien D’hoore

10) Saartje Vandenbroucke

© Marc Van Hecke

© Photo News