Food

Te veel aardbeien? Dit kan je er nog mee doen, behalve serveren met ijs

Print
Te veel aardbeien? Dit kan je er nog mee doen, behalve serveren met ijs

Foto: Shutterstock

Het zomerse weer in mei zorgde er voor dat we dit jaar al snel vrij goedkope en lekkere Belgische aardbeien konden smullen. En het aardbeiseizoen blijft nog even duren. Mocht je toch eventjes genoeg hebben van de zoveelste 'coupe aardbeien', dan zijn dit andere originele manieren om je te veel aan aardbeien weg te werken.

Je laten gaan aan 'twee bakje kopen, eentje gratis', een bakje aardbeien over dat er niet meer zo fris uitziet, of even geen inspiratie meer wat je nog kan doen met aardbeien, behalve serveren met twee bollen vanille-ijs? Dit zijn alternatieven die ervoor zorgen dat je je restje aardbeien niet in de vuilnisbak moet gooien. 

Boter van aardbei 

Snij 100 gram aardbeien in stukjes en plet ze. Maak in een andere kom een mix van 100 gram boter en 50 gram suiker. Voeg alles samen en laat opstijven in de koelkast. Je hebt nu een heerlijkse aardbeienspread gemaakt die lekker kan zijn op toast, brood of croissants.

Natuurlijke witmaker 

Dankzij alle zuren die ze bevatten zijn aardbeien natuurlijke witmakers. Wrijf je het hartje van de aarbei – het witte gedeelte – over je tanden, zal je onmiddellijk merken dat je tanden (tijdelijk weer) witter worden. Je kan aardbeien ook mixen met baksoda, ook wel bicarbonaat of zuiveringszout genoemd. Als je daar je tanden mee poetst, zal je op korte termijn merken dat je tanden wat bleker worden. Pas op, daarna moet je wel nog even met gewone tandpasta je tanden poetsen. En doe dit niet te veel, want het kan je tandvlees aantasten. 

Salsa van aardbei 

Dankzij chefs als Jamie Oliver en Yotam Ottolenghi wordt aardbei meer en meer een onderdeel van gerechten, en dan niet alleen van desserts. Een lekkere saus voor bij de BBQ is bijvoorbeeld deze salsa-dip. 

Snij een bakje aardbeien in kleine stukjes, hak een pikante jalapeño fijn en verwijder de zaadjes. Voeg een halve ui toe, in kleine stukjes gesneden, een handjevol koriander, twee eetlepels limoensap en een snuifje zout en zwarte peper.

Gezichtsmasker 

Vitamine C in aardbeien zou de huid revitaliseren en vette huid droger maken. Het zuur zou ook goed zijn tegen acne. Een aardbeienmaskertje in de zomer doet dus altijd deugd! Maak pulp van 2/3 van een bakje aardbeien, meng met twee lepels honing, drie lepels yoghurt tot je een mooie pasta hebt. Smeer op je gezicht en laat een 5-tal minuten inwerken. 
 

 

 

Niet te missen