Reacties na doodgeschoten leeuwin: “Planckendael moordenaar”

Print

“Na twee mislukte verdovingspogingen hebben we de ontsnapte leeuwin met een schot moeten laten inslapen.” Zo meldde Planckendael donderdagmiddag dat ze het ontsnapte dier hadden doodgeschoten. Op sociale media regent het reacties van onbegrip.

In dierenpark Planckendael ontsnapte donderdagochtend een leeuwin. Het dier wandelde de hele voormiddag door het park, dat hermetisch werd afgesloten. Twee pogingen om de leeuwin te verdoven mislukten, waarna het dier werd doodgeschoten.

Op Twitter en Facebook wordt er vol ongeloof gereageerd op de beslissing van Planckendael om de leeuwin dood te schieten, in plaats van te blijven proberen om het dier te verdoven.

Het is voorlopig nog niet duidelijk waarom er geen derde keer werd geprobeerd om de leeuwin te verdoven. “Ik weet nog niet waarom uiteindelijk besloten is om het dier te doden, ik heb de dierenarts nog niet gesproken”, zegt Ilse Segers, woordvoerster van Planckendael. “De veiligheid van de bezoekers staat centraal, in ons veiligheidsplan staat duidelijk dat we het dier moeten doden als ze gevaar betekent voor de bezoekers.”

Er zouden een aantal mensen in een treinstel niet ver van het dier hebben gezeten, mogelijk werd daarom beslist om het dood te schieten. Sommigen hebben een andere uitleg. Het zou quasi onmogelijk zijn om een ontsnapt roofdier te verdoven, omwille van het hoge gehalte aan adrenaline van het dier.