30 jobs weg bij Sabca Lummen

30 jobs weg bij Sabca Lummen

Foto: TVL

Lummen -

Bij het hoogtechnologisch bedrijf SABCA in Lummen verdwijnen 30 jobs na een reorganisatie.

De directie van SABCA Limburg heeft vandaag de ondernemingsraad op de hoogte gebracht van haar intentie om de productie-eenheid in Lummen te reorganiseren. “Aanleiding hiervoor is een sterke daling van het werkvolume die te wijten is aan marktevoluties in de lucht- en ruimtevaartsector. De reorganisatie zou kunnen leiden tot het verlies van 30 banen op een totaal van 105.”

SABCA Lummen maakt deel uit van de SABCA groep, actief in het produceren en onderhouden van een brede waaier van componenten voor de lucht- en ruimtevaartsector.

De productie-eenheid in Lummen stelt een honderdtal mensen tewerk en is gespecialiseerd in het fabriceren van elementen in composietmateriaal voor een aantal vliegtuigtypes van Airbus en zakenjets als Gulfstream G650 (Fokker). De site assembleert ook onderdelen voor de Ariane 5 raket.

“Ondanks het stijgende aantal passagiers en vliegtuigen is er een rationalisatie aan de gang bij de twee grootste vliegtuigbouwers, waardoor het aantal types daalt. Ook in de sector van zakenjets, waarvoor SABCA Limburg componenten levert, zijn er sterke dalingen te noteren in de verkoopscijfers”, meldt SABCA.

“Daarnaast staat de ruimtevaartsector onder druk. De Europese Ariane 5 raket moet vandaag concurreren met nieuwe, goedkopere spelers op de lanceringsmarkt. Hierdoor wordt het aantal Ariane 5 raketten verminderd ten voordele van de goedkopere Ariane 6 raket. Deze evoluties leiden tot een sterke daling van het productievolume bij SABCA Limburg in de komende 4 jaar waardoor de leefbaarheid van de site in het gedrang komt. “

“Wij willen de composietactiviteit op lange termijn binnen de SABCA groep behouden” verklaart Thibauld Jongen, CEO van de SABCA Groep. “Er zijn geen concrete perspectieven, die de werkvolumes kunnen verhogen in de komende 4 jaar. Daarom willen we ons terugplooien op een kleinere organisatie die voldoende slagkracht, kennis en potentieel heeft om de toekomst met een positieve ingesteldheid tegemoet te gaan”.

Omwille van de marktevoluties en hun impact op de site heeft de directie van SABCA Limburg de intentie geuit om de productiecapaciteit in lijn te brengen met de verwachte werkvolumes. Hierdoor zouden 30 jobs verdwijnen.

Chris Derdelinckx, Plant Manager van SABCA Limburg: “Ik besef uiteraard dat deze mededeling hard aankomt bij onze werknemers en hun gezin. Als onze intentie wordt bevestigd, willen we een constructieve dialoog aangaan met onze sociale partners en we verwachten dat we een gepaste oplossing zullen vinden in het belang van alle betrokken werknemers”.