Verenigde Staten trekken zich terug uit de VN-Mensenrechtenraad: “Raad is zijn naam onwaardig”

Print
Verenigde Staten trekken zich terug uit de VN-Mensenrechtenraad: “Raad is zijn naam onwaardig”

Foto: AP

De Amerikaanse regering heeft dinsdagavond aankondigd zich terug te trekken uit de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Nikki Haley aangekondigd. Ze noemt de raad “zijn naam onwaardig”. De regering van president Donald Trump uitte regelmatig kritiek op de werking van de raad, die hypocriet en bevooroordeeld tegen Rusland zou zijn.

De Verenigde Staten trekt zich terug uit de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Dat heeft ambassadeur Nikki Haley vandaag bevestigd. Ze maakt daarmee concreet waar de VS al langer mee dreigde. “We kunnen geen deel meer uitmaken van deze hypocriete organisatie die alleen zichzelf dient en van mensenrechten een lachertje maakt”, liet Haley weten.

Ze noemde de VN-Mensenrechtenraad verder nog een “beschermheer van mensenrechtenschenders en een moeras van politieke vooringenomenheid.” Daarvoor haalde ze onder meer het toelaten van Congo tot de raad aan, ook al werden er nog massagraven ontdekt, en het gebrek aan actie tegen de schending van de mensenrechten in Venezuela en Iran.