woensdag 20 juni 2018 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Een gezelschapsspel voor scholen moet de Limburgse dorpskermissen – een verdwijnend erfgoed – weer in de kijker plaatsen. HBvL

Limburgse projecten krijgen 12 procent van cultuursubsidies

Subsidies voor gezelschapsspel dat onze dorpskermissen moet redden

HASSELTVlaams cultuurminister Sven Gatz (Open Vld) heeft gisteren voor de tweede keer bovenlokale projectsubsidies uitgedeeld die de provinciale cultuursubsidies moeten vervangen. Net als de eerste keer krijgt Limburg bijna 12 procent van het totale budget, het laagste percentage van alle provincies. Het totaalbedrag steeg wel, van 197.000 euro naar bijna 224.000 euro. “Organisaties vinden stilaan de weg naar deze subsidies”, klinkt het bij de minister.

Sinds 1 januari zijn de provinciale cultuurbevoegdheden – en ook de centen – ondergebracht bij Vlaanderen. Voor de projectsubsidies is er een transitiereglement in 2018 en 2019, in afwachting van een nieuw decreet. Culturele projecten kunnen in die transitieperiode op vier momenten subsidies aanvragen.

Onderbedeeld

In totaal heeft minister Gatz ruim 1,87 miljoen euro voorzien voor 145 Vlaamse cultuurprojecten. De grootste hap gaat dit keer niet naar Antwerpen maar naar Oost-Vlaanderen: 29,38 procent van de subsidiepot, of 550.711 euro. De Antwerpenaren moeten het doen met 27,03 procent (bij de vorige ronde was dat 31%) of 506.726 euro. In West-Vlaanderen krijgen ze 15,89 procent van de subsidies, een spaarpot van 297.716,40 euro. Vlaams Brabant krijgt 12,3 procent (230.657 euro). Limburg haalt 223.896 euro binnen voor 17 projecten. Dat is 11,95 procent van de totale subsidiepot. De Vlaamse Brusselaars hebben vier projecten ingediend en krijgen daarvoor 64.303 euro (3,4%).

Wie rekening houdt met bevolkingsaantallen stelt vast dat zowel West-Vlaanderen als Limburg iets minder krijgen dan ze verdienen (13,3%) en dat Oost-Vlaanderen en Brussel oververtegenwoordigd zijn. Het aandeel van Limburg blijft dus status quo rond de 12 procent hangen, maar het totale bedrag voor Limburgse cultuurprojecten stijgt wel van 197.000 naar 223.896 euro.

Kermissen

Uit de verdeling blijkt dat niet alleen de grote cultuurhuizen maar ook minder gebruikelijke spelers stilaan de projectsubsidie ontdekken. Zo zijn er in twee Limburgse zangkoren die op subsidie kunnen rekenen. Alleen de kleinere organisaties zoals jeugdhuizen en lokale organisaties vinden de weg naar de subsidies nog niet.

Kunstencentrum FLACC krijgt 22.500 euro voor Onderstroom, een onderzoeksproject rond talentontwikkeling in de kunstensector. Het Modemuseum krijgt hetzelfde bedrag voor een expo rond modeshows en fotografie van de fotografe Marleen Daniëls.

Het Hasseltse Cultureel Centrum gebruikt de subsidies voor Nordic Nights, een muziek- en kunstenfestival rond Scandinavië. “Bij de eerste golf van subsidies dachten we dat we niet in aanmerking kwamen omdat we de criteria te strikt hadden geïnterpreteerd”, zegt Laurent Pitsi van CC Hasselt. “Blijkbaar is dat niet nodig.”

Op de Commanderij Alden Biesen krijgen ze 22.500 euro voor een langlopende tentoonstelling rond de duizendjarige geschiedenis van het graafschap Loon. Verder zijn er ook enkele bekende Limburgse muziekfestivals die op subsidies kunnen rekenen.

Een bijzonder Limburgs initiatief is een project rond dorpskermissen van de Erfgoedcel Haspengouw. “Dorpskermissen zijn verdwijnend erfgoed en daarom gaan we een gezelschapsspel ontwikkelen dat op scholen zal worden verspreid”, zegt Maarten Loix van Erfgoedcel Haspengouw.

Voor projecten vanaf 1 januari 2019 kan je nog subsidies aanvragen tot 1 oktober 2018. Voor projecten vanaf 1 juli 2019 is de uiterste indieningsdatum 1 april 2019.

Alles over de projectsubsidies en de manier waarop je die moet aanvragen vind je op de site Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse overheid, op www.cjsm.be

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws