Cipiersstaking goed opgevolgd in Hasselt en Tongeren

Print
Cipiersstaking goed opgevolgd in Hasselt en Tongeren

Foto: Archief VUM

Tongeren -

Zowel in het noorden als in het zuiden van het land is dinsdagochtend een deel van het gevangenispersoneel niet komen opdagen. In de Vlaamse gevangenissen is 65,38 procent aan het werk. In de Waalse is dat 57 procent, zegt het gevangeniswezen. In Tongeren gingen vanochtend 4 op de 10 werknemers aan de slag, in Hasselt legde een groot deel van het personeel het werk neer na de middag. Het personeel is ontstemd over het regeringsproject voor een gegarandeerde dienstverlening in de gevangenissen. ACOD zegt dat acties voor onbepaalde duur mogelijk zijn.

Sommige Vlaamse strafinstellingen moeten het dinsdagochtend met minder dan de helft van het personeel doen: Leuven Centraal (8,82 procent), Leuven Hulp (36,84 procent), Merksplas (47,62 procent), Sint-Gillis (17,95 procent), Tongeren (40 procent) en Turnhout (38,46 procent). In Sint-Gillis zijn sinds 7.30 uur zeven politieagenten aanwezig. In Leuven Centraal zijn dat er eveneens zeven, maar sinds 8 uur.

Volgens de ACOD staan er stakingsposten aan de Brusselse gevangenissen en aan Leuven-Centraal.

In de gevangenissen in het zuiden van het land is ook in verschillende penitentiaire inrichtingen niet de helft van het personeel aan het werk. Het gaat om het vrouwengedeelte van de gevangenis van Vorst (0 procent), Jamioulx (10 procent), Leuze-en-Hainaut (28,57 procent), Bergen (25 procent), Nijvel (43,48 procent) en Saint-Hubert (29,41 procent).

Volgens de bonden staan er stakingsposten in Jamioulx, Bergen en Lantin.

Gegarandeerde dienstverlening

Het gevangenispersoneel is ontstemd over het regeringsproject voor een gegarandeerde dienstverlening in de gevangenissen, dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vrijdag overmaakte aan de regering. De vakbonden kwamen maandag samen over het voorstel en ACV Openbare Diensten, CSC Services Publics en ACOD-CGSP AMiO lieten nadien weten dat ze de tekst “onaanvaardbaar” vinden. Ze voegden daar aan toe dat ze vanaf dinsdag/vandaag alle acties dekken.

De bonden trekken dinsdag naar de strafinrichtingen om op personeelsvergaderingen om de tekst toe te lichten. “De eerste vaststellingen zijn positief”, zegt Gino Hoppe van ACOD. “Maar we zullen pas een totaalbeeld hebben vanaf woensdagochtend 6 uur, als al het personeel is ingelicht.” Hoppe voorspelt acties voor onbepaalde duur. “Het zal geen korte staking zijn.” Of de ACOD ingaat op de uitnodiging tot dialoog met minister Geens donderdag is volgens de vakbondsman nog onduidelijk.

Hoppe zegt dinsdag in een mededeling ook dat het niet ondenkbaar is dat door de veranderingen die minister van Justitie Koen Geens wil doorvoeren in het statuut van het gevangenispersoneel weldra dossiers van zware criminelen, terreurverdachten of terroristen zullen worden beheerd door personeel dat op tijdelijke basis in een gevangenis werkt.

“Als gevolg van de besparingspolitiek van de laatste jaren kennen onder andere de psychosociale diensten een personeelstekort van 12 procent. Je zou haast beginnen denken dat het een bewuste politiek is om dit soort taken in de toekomst in handen te stoppen van interimkantoren en die keuze dan te kunnen verdedigen met ‘personeelsgebrek’ als argument”, luidt het.

“Voor de ACOD zijn alle personeelsleden die in een gevangenis werken, mensen met een gezagsfunctie. Stellen dat dit enkel de personeelsleden in de bewaking zijn, getuigt van een gebrek aan inzicht in en respect voor de job van al de mensen in essentiële omkaderende functies.”