Zowel in Vlaanderen als in Wallonië is deel van personeel in gevangenissen niet aan het werk

Print
Zowel in Vlaanderen als in Wallonië is deel van personeel in gevangenissen niet aan het werk

Foto: Archief VUM

Brussel -

Zowel in het noorden als in het zuiden van het land is dinsdagochtend een deel van het gevangenispersoneel niet komen opdagen. In de Vlaamse gevangenissen is 65,38 procent aan het werk. In de Waalse is dat 57 procent, zegt het gevangeniswezen. Het personeel is ontstemd over het regeringsproject voor een gegarandeerde dienstverlening in de gevangenissen.

Sommige Vlaamse strafinstellingen moeten het dinsdagochtend met minder dan de helft van het personeel doen: Leuven Centraal (8,82 procent), Leuven Hulp (36,84 procent), Merksplas (47,62 procent), Sint-Gillis (17,95 procent), Tongeren (40 procent) en Turnhout (38,46 procent).

In Sint-Gillis zijn vanaf 7.30 uur zeven politieagenten aanwezig. In Leuven Centraal zijn dat er eveneens zeven, maar vanaf 8 uur.

In de gevangenissen in het zuiden van het land is ook in verschillende penitentiaire inrichtingen niet de helft van het personeel aan het werk. Het gaat om het vrouwengedeelte van de gevangenis van Vorst (0 procent), Jamioulx (10 procent), Leuze-en-Hainaut (28,57 procent), Bergen (25 procent), Nijvel (43,48 procent) en Saint-Hubert (29,41 procent).

Volgens de bonden staan er stakingsposten in Jamioulx, Bergen en Lantin.

Het gevangenispersoneel is ontstemd over het regeringsproject voor een gegarandeerde dienstverlening in de gevangenissen, dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vrijdag overmaakte aan de regering. De vakbonden kwamen maandag samen over het voorstel en ACV Openbare Diensten, CSC Services Publics en ACOD-CGSP AMiO lieten nadien weten dat ze de tekst “onaanvaardbaar” vinden. Ze voegden daar aan toe dat ze vanaf dinsdag/vandaag alle acties dekken. In de strafinrichtingen worden de komende dagen personeelsvergaderingen belegd om de tekst toe te lichten.