Mertens en De Bruyne leggen uit waarom de eerste match van de Rode Duivels zo moeizaam verliep

Print
Mertens en De Bruyne leggen uit waarom de eerste match van de Rode Duivels zo moeizaam verliep

Foto: BELGA

Hadden we dit niet flitsender verwacht? De Rode Duivels boekten een aardige 3-0 zege in hun WK-opener tegen Panama, maar de manier waarop oogde soms moeizaam. Dries Mertens en Kevin De Bruyne legden na de wedstrijd uit hoe dat kwam.

“Het was moeilijk”, gaf Dries Mertens voor de camera’s van Sporza toe na de 3-0 zege tegen Panama. “Dat heb je met zo’n begin van het WK. De opbouw ernaartoe is heel lang, en dan is eindelijk die wedstrijd daar en heeft iedereen zo’n hoge verwachtingen. Je hebt zoveel zin, maar de benen wilden precies niet mee. Ik denk dat je dat bij elke ploeg ziet. Hopelijk is dat beter in de tweede wedstrijd.”

Mertens had ook nog een grappige opmerking klaar over zijn kapsel. Gevraagd of zijn geblondeerde coupe deel uitmaakte van een weddenschap, knipoogde hij: “Laat ons zeggen van wel. Ik hoop alleszins dat ze ons geluk zal brengen!”

De Bruyne: “Mensen onderschatten het WK”

Kevin De Bruyne zei dat hij er altijd wel vertrouwen in had gehad dat de Belgen zouden winnen. “Je weet dat ze met elf man achter de bal gaan staan”, vertelde hij. “We wisten dat we rustig moesten blijven omdat er in de tweede helft meer kansen zouden komen. Na de 1-0 kwam er veel meer ruimte en konden we dan ook nog twee mooie goals maken. Verdedigend hebben we af en toe een fout gemaakt. Zij hadden ook nog kunnen scoren. Maar uiteindelijk blijft het belangrijkste dat we gewonnen hebben.”

Dat het wel even wachten was eer de Panamese muur gesloopt werd, liet hem koud. “Dit is nu eenmaal voetbal. Op het WK hoef je niet top te zijn in het begin. Het belangrijkste is dat je je wedstrijd wint. Elke wedstrijd is anders, in elke wedstrijd heb je andere moeilijkheden te overwinnen. De manier waarop maakt niet uit. Het moet niet mooi zijn, hé. Het moest ook geen ruime overwinning zijn. De mensen onderschatten alle ploegen op zo’n WK. De eerste speeldag is hier het moeilijkste: iedereen wil zich tonen. Het maakt niet uit welke ploeg het is. Het belangrijkste is en blijft dat je je wedstrijd wint, en dat hebben we gedaan.”

Courtois: “We hebben goed verdedigd”

Doelman Thibaut Courtois had niet veel te doen maar stond er wel wanneer nodig. “Het is fijn om het WK te beginnen met een clean sheet”, aldus de Chelsea-keeper. “Gelukkig tikte die Panamees de bal net wat te ver van zijn voet, waardoor ik iets meer tijd had om redding te brengen. Je moet altijd scherp blijven, dat is een van mijn sterkste punten. Het is altijd leuk om er te staan op de belangrijke momenten. Als het daar 1-1 wordt, kan het moeilijk worden en krijgen zij vertrouwen. Dan weet je het nooit.”

De openingstreffer van de Belgen viel pas in de tweede helft. “Ik maakte me daar geen zorgen over. We moesten gewoon worden aan de omstandigheden en het was onze eerste match. Het is dus niet ongewoon dat je later op toerental komt. Al speelden we voor rust wel te traag. We probeerden te snel diep te spelen door het midden. Na de pauze speelden we meer langs de flanken.”

“Maar we verdedigden wel goed, ook al stonden Meunier en Carrasco soms te hoog. Ook zonder Kompany en Vermaelen was het al bij al goed gestructureerd. Werkt deze defensie ook tegen de toplanden? Landen als Spanje en Brazilië krijgen altijd kansen, ook tegen de beste defensies ter wereld.”

T. Hazard: “Onder de indruk”

Thorgan Hazard viel in de tweede helft in en stond daardoor samen met broer Eden samen op het veld op een WK; “Dat was speciaal, maar op het veld maakte dat geen verschil. Ik was in het begin wel onder de indruk. Je kijkt je ogen uit want het is een andere omgeving. Maar eens je daar staat, denk je daar niet meer aan. Al waren de Panamese supporters wel indrukwekkend.”