Cipiers staken dinsdag tegen gegarandeerde dienstverlening tijdens stakingen

Print
Cipiers staken dinsdag tegen gegarandeerde dienstverlening tijdens stakingen

Foto: Photo News

Brussel -

Er komen vanaf dinsdag mogelijk acties in de gevangenissen. De ACOD en ACV openbare diensten laten maandag in een mededeling weten dat vanaf 19 juni de vakbondsorganisaties alle acties dekken.

De bonden zaten maandagochtend samen over het regeringsproject voor een gegarandeerde dienstverlening in de gevangenissen, dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vrijdag overmaakte aan de regering. De federale regering kondigde vrijdag aan dat het ontwerp wordt voorgelegd aan sectorcomité 3, het bevoegd comité voor sociaal overleg in de strafinrichtingen. Dat nieuws viel niet goed bij de bonden, die maandag om 10 uur een vergadering in gemeenschappelijk vakbondsfront belegden om de violen te stemmen.

“De ACOD en ACV openbare diensten nemen nota van de betwistbare beslissing van de regering rond de minimale dienstverlening voor gevangenissen”, luidt het in een mededeling na afloop.

En nog: “Het is jammer dat een CD&V-minister, die zichzelf de linkervleugel van de regering noemt, veel verder gaat dan wat het regeerakkoord eist met betrekking tot de minimale dienstverlening. Het personeel moet de prijs betalen voor een falend beleid en de minister van Justitie wil hen het zwijgen opleggen.”

ACV openbare diensten, CSC Services Publics en ACOD-CGSP AMiO noemen de tekst “onaanvaardbaar”. In de strafinrichtingen worden daarom personeelsvergaderingen belegd om de tekst toe te lichten. Vanaf 19 juni dekken de vakorganisaties alle acties.