Jonge mannen slaan dakloze dood, krijgen straffen met uitstel en moeten niet naar de cel

Print
Jonge mannen slaan dakloze dood, krijgen straffen met uitstel en moeten niet naar de cel

De correctionele rechtbank van Brussel heeft woensdagnamiddag drie jonge mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen van 40 tot 48 maanden met uitstel voor vrijwillige slagen en verwondingen van een dakloze met dodelijke afloop in december 2014.

Op 6 december 2014 omstreeks 05.00 uur keerden drie beschonken jongens - zonder reden - zich gewelddadig tegen een dakloze aan het Star Casino in de Anspachlaan in het centrum van Brussel. Het slachtoffer, een 32-jarige man van Conogolese oorsprong, overleed op 10 december aan de opgelopen zware hersenletsels.

De feiten werden gefilmd door bewakingscamera’s. Daags na het overlijden van het slachtoffer verspreidde de politie op basis van de beelden een opsporingsbericht en foto’s van de verdachten. De 25-jarigen Gaëtano R. en Yassine B., en Gil V.E. (22) gaven zich daarop aan bij de politie van Halle.

Het openbaar ministerie en de burgerlijke partij voerden aan dat de feiten moesten herzien worden in doodslag en vroegen het dossier daarom door te verwijzen naar het hof van assisen van Brussel.

Geen intentie om te doden

De rechtbank volgde die these niet en oordeelde dat de feiten vrijwillige slagen en verwondingen betroffen, met de dood tot gevolg maar zonder het oogmerk te doden. Volgens de rechters waren de feiten van een zeldzame gewelddadigheid en getuigen ze van de ontketening van de beklaagden, maar de intentie doodslag is onvoldoende bewezen.

Gaëtano R. en Yassine B. werden veroordeeld tot 48 maanden cel met uitstel, Gil V.E. werd veroordeeld tot 40 maanden met uitstel. Hiervoor hield de rechtbank onder meer rekening met het blanco strafblad voor de ene, hun spijt en jeugdige leeftijd.