© Karel Hemerijckx

Limburg is Europese koploper met online klimaatplatform

Alle Limburgse gemeenten gaan - als eerste provincie in Europa - samenwerken via de slimme web-app ‘FutureproofedCities’. Met de app kunnen de gemeenten hun klimaatplannen activeren, opvolgen, hun burgers betrekken en van andere gemeenten leren. Op die manier zouden ze meer geld en CO2 kunnen besparen. Dat schrijft De Morgen dinsdag, en wordt bevestigd door Futureproofed en de provincie Limburg.

Steeds meer gemeenten nemen zelf het voortouw om ambitieuze klimaatdoelstellingen na te streven. Daarom werd begin 2017 FutureproofedCities gelanceerd: een web-app die gemeenten en steden moet helpen om hun energie- en klimaatdoelstellingen te halen. “Met FutureproofedCities ondersteunen we de ambtenaren en wordt niet 308 keer het warm water heruitgevonden”, zegt Serge de Gheldere, CEO van Futureproofed. “Zo kunnen we burgers wakker maken, echt naar actie overgaan en tonen dat het voor korte termijn voordeel kan opleveren.”

FutureproofedCities helpt gemeenten op vier manieren. Enerzijds met de ontwikkeling van klimaatplannen met maatregelen die CO2 en geld helpen besparen, en anderzijds met het monitoren en managen van die maatregelen. Verder vindt er peer-to-peer learning plaats, waarbij (buur)gemeenten van elkaar kunnen leren wat wel en wat niet werkt. Tot slot worden burgers geïnformeerd over de klimaatmaatregelen en -acties.

Een op vijf

Nadat steden als Antwerpen, Gent, Leuven en Hasselt al op het platform actief waren, stappen nu alle 44 Limburgse gemeenten in één keer in het netwerk. Een op vijf gemeenten in Vlaanderen zal dus FutureproofedCities gebruiken voor klimaatacties.

De provincie Limburg werkt samen met Nuhma, het Limburgs Klimaatbedrijf, om de gemeenten bij hun klimaatbeleid te ondersteunen. “Nuhma beschikt over belangrijke financiële mogelijkheden. De provincie blijft als belangrijke partner van de gemeenten voor alle nodige inhoudelijke ondersteuning zorgen”, zegt Ludwig Vandenhove (sp.a), gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur. “Zo kunnen al onze gemeenten, groot of klein, gebruikmaken van FutureproofedCities”.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio