Tafeltennisser Thomas wint het Vlaams Jeugdcriterium

Print

Foto: Carla Verlinden

Sint-Martens-Voeren

Voeren - Afgelopen zondag werd tafeltennisser Thomas Vertommen uit Sint-Martens-Voeren uitgeroepen tot winnaar van het Vlaams Jeugdcriterium in de leeftijdscategorie Benjamins. Dit werd georganiseerd door de VTTL (Vlaamse Tafeltennis Liga) en ging door in de sporthal van het KA Redeningenhof in Leuven, waar ook de Vlaamse tafeltennis-topsportschool is ondergebracht.

Het Vlaams jeugdcriterium wordt gespeeld in vier fases (in elke Vlaamse Provincie eentje). Er wordt een ranking gemaakt waarbij de drie beste resultaten in aanmerking komen om te mogen deelnemen aan de finaledag in Leuven. Van de 19 Benjamins werden de acht beste spelers uitgenodigd.
In zijn leeftijdscategorie was Thomas torenhoog favoriet, daar hij de vier voorafgaande criteria steeds op zijn naam schreef. Thomas startte als een wervelwind en liet van zijn eerste vijf tegenstanders geen spaander heel. Tegen provinciegenoot Jamie Eling sputterde de motor even en moest hij in de vijfde set tot het uiterste gaan. Een time-out bij een 8 - 5 achterstand was nodig om even op adem te komen. Door goed en aanvallend spel haalde hij dik verdiend de vijfde set binnen. Bij momenten lieten Thomas en Jamie hoogstaand tafeltennis zien. De laatste wedstrijd was tegen Louis Van Herreweghe. Deze speler stond voor de finaledag tweede in de ranking. Ook hier had Thomas een vijfde set nodig. Maar deze haalde hij vlot met 11 - 3 cijfers binnen. Thomas mocht oververdiend de beker van beste Vlaamse benjamin seizoen 2017 - 2018 in ontvangst nemen. Ook clubgenoot Pepijn Surmont, wist zich in zijn leeftijdscategorie (miniemen 1) tot winnaar te kronen.

Het seizoen 2017-2018 dat nu op zijn einde loopt, was voor Thomas het seizoen waarin alles in een stroomversnelling kwam. Hij begon al op zeer jonge leeftijd met tafeltennis in de club van Voeren. Als snel bleek dat hij meer uitdaging nodig had en drong een overstap naar een grotere club zich op. Na twee seizoenen bij T.T.K. Herckenrode maakt hij in mei 2017 de overstap naar T.T.C. Schulen, een club die bekend staat om zijn goede jeugdwerking en dat heeft duidelijk een zeer positief effect gehad. Naast het Vlaamse jeugdcriterium won hij namelijk ook de eerste twee fases van het Limburgs criterium (aan de derde fase kon hij niet deelnemen wegens andere verplichtingen) en wist hij zich te kwalificeren voor het Nationaal Jeugdcriterium dat in 3 fases doorgaat in Louvain-la-Neuve. Daar is geen aparte categorie voor Benjamins en moeten zij het opnemen tegen de preminiemen. Elke fase zijn er stijgers, dalers en afvallers en slechts 3 benjamins (Thomas, Louis van TTC Rooigem-Gent en Maxime van CTT Minerois) wisten het vol te houden tot de laatste fase. Op het Provinciaal Kampioenschap behaalde hij individueel brons bij de preminiemen, en ook brons in het dubbel samen met Jamie Eling, die voor de club van Bilzen speelt. Eind april werd hij benjamin-clubkampioen van TTC Schulen. Het hoogtepunt voor hem waren echter de twee selecties door de VTTL voor deelname aan een internationaal tornooi, eentje in Frankrijk en eentje in Spa. In Frankrijk werd duidelijk dat er nog heel veel werk aan de winkel is om mee te kunnen draaien tussen de Europese concurrenten. Vooral mentaal was het erg zwaar: hij was heel nerveus tijdens de eerste wedstrijden waardoor hij niet zijn gewone niveau haalde, nadien zorgden frustratie en vermoeidheid ervoor dat hij slecht 2 van de 9 wedstrijden kon winnen. In Spa daarentegen speelde hij een erg sterk tornooi en legde hij beslag op een mooie 7de plaats.

Thomas traint ongeveer 11 uren per week: 4 dagen per week trekt hij naar de club in Schulen. Daar heeft hij 1,5 uur geleide training op dinsdag, woensdag en donderdag en samen met papa neemt hij deel aan de vrije training op maandag. Elke woensdagnamiddag traint hij met de Provinciale selectie 2 uren in Sint-Lambrechts-Herk. Op dinsdag krijgt hij een uurtje individuele training van Maxim Janik, een B2 speler uit de club en op zondag, als er geen tornooi is, trekt hij met papa vaak naar Neeroeteren voor 2 uurtjes training onder leiding van de chinese speler-trainer Chen Sung bij MTC (Maaslands Trainings Centrum). Ook de vakanties zijn gevuld met tafeltennis: In de krokus-, paas- en zomervakantie trekt hij naar Aarlen met een selectie van ongeveer 30 kinderen op trainingsstage met de VTTL. Daar wordt er gedurende 5 dagen ongeveer 6 uren per dag getraind.

Thomas zijn grote droom is nog veel internationale tornooien mogen spelen en naar de topsportschool gaan als hij 12 is. Daarvoor zal er de komende seizoenen nog hard moeten gewerkt worden, want de selectiecriteria zijn behoorlijk streng. Voor het komende seizoen is zijn selectie voor de B-kern van de VTTL een eerste stap in de goede richting want hierdoor zal hij mogen meedoen aan heel wat dagstages en krijgt hij hopelijk ook de kans nog een paar keer mee te doen aan een internationaal tornooi. De trainingen met Maxim zullen ook worden opgedreven in duur en in aantal. In de competitie krijgt hij van de club de kans om te mogen meedoen in de volwassenen-competitie in 4de provinciale. Hierdoor zal hij elk weekend zijn beste niveau moeten opdiepen en zal hij hopelijk snel en veel progressie maken.

Maar eerst moet het huidige seizoen natuurlijk nog worden afgerond. De competitie is al even afgelopen, en gisteren werd dus ook de finale van het Vlaams Jeugdcriterium gespeeld. Blijft nog het internationaal tornooi in Leuven op 23 en 24 juni, waar hij met team Limburg 1 zal proberen de 3de plaats van vorig jaar te evenaren!


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio