© Eddy Kellens

© Eddy Kellens

thumbnail: null
thumbnail: null

Senegalese burgemeester brengt bezoek aan fundraising van Een Hart Voor Senegal

Voor de twaalfde maal organiseerde Een Hart Voor Senegal vzw hun jaarlijkse barbecue in Wellen om de bouw van een kleuterschooltje in Bay Dëkk Senegal verder af te werken. In 2009 startte men er met een project om een schooltje te bouwen, ondertussen staat er al een heuse school. Dit jaar kwam de burgemeester Elhadji Fallou Sylla van Mbour, de derde grootste stad in Senegal met 650.000 inwoners, persoonlijk iedereen danken voor hun steun en inzet.

Eddy Kellens

Een Hart Voor Senegal begon als een vriendengroep in 2009 een schooltje te bouwen in één van de armste wijken van Mbour (Senegal). Deze wijk, Bay Dëkk genaamd, telde 28.000 inwoners waar niemand naar school ging. Via de officiële weg bij de lokale overheid kreeg men toestemming voor de bouw van een kleuterschooltje. Ondertussen zocht men in Limburg naarstig naar meters en peters om de kinderen naar school te kunnen laten gaan. Dit werd een zo'n succes dat er momenteel 318 kinderen een meter en peter hebben uit Zuid-Limburg. Maar kinderen worden groot, wat na de laatste kleuterklas? De funderingen werden aangepast en men kon weer verder met de bouw. Momenteel zijn er 295 kleuters en 210 leerlingen (in het eerste tot vierde leerjaar) schoollopend. De overheid en scholeninspectie betalen de wedden van de leerkrachten en opvoedsters, maar de volledige bouwwerken worden gefinancierd door Een Hart Voor Senegal.

De lokale overheid zag wat ‘die Belgen’ aan het verwezenlijken waren en bleef ook niet onaangeroerd. Op vraag van EHVS kwam er water en elektriciteit in de school en wijk. Momenteel staat er de mooiste kleuter- en lagere school van de stad. Na dit schooljaar gaat men verder met de bouw van een tweede verdiep, om bij het begin van het nieuwe schooljaar met het vijfde en zesde leerjaar te starten.

Ieder jaar wordt op de terreinen van KVK Wellen een reuze barbecue ingericht waarvan de opbrengst integraal gaat naar de bouw van de school. Tijdens deze tywaalfde editie waren er niet minder dan 670 deelnemers met een hart op de juiste plaats. De vzw krijgt ook de steun van de Provincie Limburg, de GROS van Sint-Truiden, Gingelom, Heusden-Zolder en talrijke sponsors.

Dit jaar kwam de burgemeester hoogstpersoonlijk naar Limburg om de meters, peters en sympathisanten te danken in eigen naam en in naam van de ganse bevolking van Mbour. Hij was dan ook zeer onder de indruk van de hele organisatie en de manier waarop men zich in Limburg inzet voor de bevolking van zijn stad. Dit is de mooiste manier van Noord-Zuid-werking die hij tot nu toe mocht ervaren, en gaat dit overbrengen naar zijn inwoners in Mbour.

Op de foto: gedeputeerde Ludwig Vandenhove, burgemeester van Wellen Els Robeyns, burgemeester van Mbour Elhadji Fallou Sylla, René Henderix voorzitter en Eddy Kellens secretaris van Een Hart Voor Senegal.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio