© Jos Dessers

© Jos Dessers

© Jos Dessers

© Jos Dessers

© Jos Dessers

© Jos Dessers

© Jos Dessers

© Jos Dessers

© Jos Dessers

Rode Kruis-Kuringen bestaat 75 jaar

Het was op initiatief van burgemeester van Kuringen Laurent Ghysen dat in het oorlogsjaar 1943 een plaatselijke afdeling van het Rode Kruis werd opgericht. Op zondag 27 mei mocht afdelingsvoorzitter Rita Marechal, geflankeerd door provincievoorzitter Willy Van de Wauw, talrijke vrijwilligers, oud-gedienden en sympathisanten in en om de Rode Kruislokalen in de Joris van Oostenrijkstraat verwelkomen. Tijdens de viering van het 75-jarig bestaan werden ook verdienstelijke vrijwilligers met een brevet of een erepenning gehuldigd.

Jos Dessers

Een van de activiteiten van de pas opgerichte afdeling in Kuringen was destijds het verzenden van (voedsel)pakketten naar weggevoerden en krijgsgevangenen. De eerste grote hulpactie volgde een jaar later, toen er bij een bombardement op Kuringen 20 slachtoffers vielen. Ook in de naoorlogse periode was er internationale samenwerking met Rode Kruisverenigingen. Zo schonk het Australische Rode Kruis in 1946 een pakket dekens en eetwaren en datzelfde jaar stuurde het Amerikaanse Rode Kruis honderden kledingstukken, schoenen, toilet- en ontsmettingszeep naar Kuringen. Een opgemerkte actie was ook de hulppost die in de jaren 60 van de voorbije eeuw bij warm weer op de brug over de autosnelweg stond opgesteld. In 1979 werd dan gestart met Jeugd Rode Kruis (JRK) dat een succesvolle werking kent en met 60 kinderen tussen 10 en 16 jaar de grootste kern in deze provincie is.

De eerste ziekenwagen werd in 1986 in dienst genomen. Het ging om een voertuig dat van Bobbejaanland werd overgekocht. Om de aankoop van een tweede ziekenwagen te financieren werd in 1989 een optreden door bekende zangers georganiseerd. Verder werden in de jaren negentig vele activiteiten op het getouw gezet zoals Eerste Hulp-tornooien, rampoefeningen en JRK-spelen waarbij de afdeling steeds medailles behaalde. En in 2008 vestigde de afdeling een record door met 100 vrijwilligers een Rode Kruistent met een totale lengte van maar liefst 108 meter op te zetten.

Uiteraard neemt de jarige afdeling ook andere taken ter harte zoals Eerste Hulpopleidingen, ziekenvervoer, preventieve hulpacties, snelle interventies en het uitlenen van hulpmateriaal. Verder wordt vier maal per jaar een bloedinzameling georganiseerd.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio