© JPL

© GMAX AGENCY

thumbnail: null
thumbnail: null

Na obscene gebaren moet Antwerp-verdediger Ritchie De Laet volgend seizoen beginnen met schorsing

De Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft maandag drie speeldagen schorsing, waarvan twee effectief, en 1.200 euro boete opgelegd aan Ritchie De Laet. Die sanctie krijgt de verdediger van Antwerp, omdat hij zijn middelvinger toonde aan scheidsrechter Christof Dierick.

De verdediger pakte tien minuten voor affluiten van de thuiswedstrijd tegen STVV een gele kaart na een stevige tackle op de Truiense doelpuntenmaker Chuba Akpom. Hoewel De Laet het leer niet had geraakt, was hij het niet eens met de beslissing van scheidsrechter Christof Dierick. De verdediger stak zijn middelvinger uit naar de ref en maakte nog enkele andere obscene gebaren. Dierick hield de rode kaart op zak, maar de Reviewcommissie kon zich daar niet in vinden en riep de voormalige Rode Duivel alsnog op het matje.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bondsprocureur Gilles Blondeau had vorige week dinsdag ter zitting van de Geschillencommissie een speeldag schorsing en een boete van 400 gevorderd. Commissievoorzitter Hubert Poncelet nam de zaak in beraad en besliste uiteindelijk een veel strengere straf op te leggen.

“Hoogst ongepaste gebaren”

De Laet had zichzelf nochtans ter zitting persoonlijk verontschuldigd voor de “hoogst ongepaste gebaren”. Volgens de Geschillencommissie beseft de verdediger dat zoiets niet thuishoort op een voetbalveld. De Laet verdedigde zich wel door te stellen dat de middelvinger niet bestemd was voor de scheidsrechter. Omdat De Laet ook nog weinig op zijn kerfstok heeft, vroeg advocaat Thomas Machtelinckx om slechts een speeldag schorsing met uitstel op te leggen.

Commissievoorzitter Poncelet ging niet in op dat verzoek. “De commissie is de mening toegedaan dat de gebaren van De Laet absoluut niet thuishoren op een voetbalveld, zoals de speler zelf toegeeft. Het maakt daarbij niet uit of de kwestieuze gebaren aan de scheidsrechter waren gericht of niet”, verklaarde Poncelet de sanctie.

Antwerp kan nog in beroep gaan tegen de sanctie. Een eventuele schorsing neemt De Laet mee naar volgend seizoen.