Zichen-Zussen-Bolder herdenkt slachtoffers Roosburgramp

Print

Zichen-Zussen-Bolder

Riemst - Maandag 21 mei, pinkstermaandag, werden de 18 slachtoffers van de groeveramp van 23 december 1958 herdacht. Dit jaar op Kerstmis zal het dus exact 60 jaar geleden zijn dat deze ramp gebeurde in Riemst.

Op die bewuste dinsdagochtend stortte de mergelberg Roosburg in. De ingestorte champignonkwekerijen waren op het moment van de ramp een van de belangrijkste in West-Europa. Tot het moment van de ramp werkten ongeveer 200 mensen in de kwekerijen in de Roosburg en nog bijna evenveel in de toeleverende bedrijven. Naast het verlies van 18 mensenlevens, vielen er ook tientallen gewonden. Om de herinnering aan de 18 slachtoffers levend te houden, wordt er jaarlijks een herdenkingsviering aan het herdenkingsmonument aan de Roosburg in Zichen gehouden.

Dit jaar waren de weergoden de inwoners van Zichen-Zussen-Bolder gunstig gezind en kon de viering in open lucht plaatsvinden. De viering werd opgeluisterd door de parochiale koren van Zichen-Bolder en Zussen en werd voorgegaan door E.H. Paul Olaerts en E.H. Deken Jozef Lemmens. Tijdens de viering werd ook een bloemstuk neergelegd aan het monument door het gemeentebestuur. Moge deze jaarlijkse herdenkingsplechtigheid ervoor zorgen dat de slachtoffers nooit vergeten zullen worden.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio