Deense minister wil dat moslims thuis blijven van werk tijdens ramadan

Print
Deense minister wil dat moslims thuis blijven van werk tijdens ramadan

Inger Stojberg. Foto: AFP

De Deense minister van Immigratie en Integratie Inger Stojberg, van wie de verklaringen over buitenlanders vaak ophef veroorzaken, heeft moslims maandag opgeroepen om verlof te nemen tijdens de ramadan om de veiligheid op het werk te garanderen.

“Ik wil de moslims oproepen om verlof te nemen tijdens de ramadanmaand om negatieve gevolgen voor de rest van de Deense samenleving te voorkomen”, schrijft Stojberg in een column gepubliceerd door roddelblad BT. “Ik vraag me af of een religieus gebod om een 1.400 jaar oude zuil van de islam na te leven verenigbaar is met de samenleving en de arbeidsmarkt die we in 2018 in Denemarken hebben”, vervolgt ze.

De minister vreest naar eigen zeggen de effecten van het vasten op de “veiligheid en productiviteit”. Als voorbeeld noemt ze buschauffeurs die meer dan tien uur niet gedronken of gegeten hebben. “Het kan gevaarlijk zijn voor ons allemaal”, waarschuwt ze.

De 45-jarige Stojberg maakt deel uit van de centrumrechtse en liberale partij Venstre van premier Lars Lokke Rasmussen. Sinds 2015 is ze verantwoordelijk voor de erg strenge migratiepolitiek van Denemarken, wat haar tegelijkertijd controversieel en populair maakt.

Juwelenwet

De meest controversiële maatregel, die begin 2016 door het Deense parlement werd goedgekeurd, is de ‘juwelenwet’. Die laat de politie toe om juwelen, geld en andere waardevolle voorwerpen van migranten in beslag te nemen. Bedoeling was om asielzoekers zo zélf te laten bijdragen voor hun verblijf in Denemarken. De wet veroorzaakte heel wat ophef bij de Deense oppositie en in het buitenland.