Zware brand op militair schietterrein: 18 brandhaarden, mogelijk kwaad opzet

De brandweer kwam massaal ter plaatse. Video: Roger Dreesen

Houthalen-Helchteren / Meeuwen-Gruitrode -

Op het militair schietterrein in Houthalen-Helchteren en Meeuwen-Gruitrode heeft zondagvoormiddag een zware heidebrand gewoed. Er werden over een afstand van 3 kilometer zeker 18 brandhaarden gesignaleerd. De brandweer heeft het vuur intussen onder controle en is aan het nablussen. De komende uren kan er nog rook- en geurhinder zijn in de omgeving. Het leger, politie en het gerecht houden rekening met kwaad opzet.

Een eerste brandje werd kort voor 7 uur ontdekt aan de Forelstraat in Houthalen-Helchteren. De brandweer had het vuurtje snel geblust, maar vervolgens kwamen er nog meldingen binnen. De laatste melding van een brandhaard liep rond 8.30 uur binnen. De brandhaarden liepen dwars over het militair domein en eindigden in de buurt van de Gestelstraat in Meeuwen-Gruitrode.

De brandweer van de zone Oost-Limburg kreeg voor de bluswerken versterking van de twee andere Limburgse brandweerzones (Noord en Zuidwest). Ook burgemeesters Alain Yzermans (sp.a) van Houthalen-Helchteren en Lode Ceyssens (CD&V) van Meeuwen-Gruitrode kwamen ter plaatse.

18 brandhaarden

Rond de middag had de brandweer het vuur overal onder controle. De brandweermannen zijn op verschillende plaatsen nog aan het nablussen. “Er zijn momenteel 18 brandhaarden gesignaleerd”, zegt Yzermans. “De getroffen oppervlakte ligt tussen de 5 tot 7,5 hectare. Het hele gebied is 2.500 hectare groot.”

Zware brand op militair schietterrein: 18 brandhaarden, mogelijk kwaad opzet
Zondagmiddag was er crisisoverleg. Foto: zb

“Onze politiediensten zijn nu bezig met het bewaken van de rand van het militaire domein, terwijl de militaire politie het schietterrein zelf in het oog houdt. Er zal verder onderzoek gebeuren naar het ontstaan van de brand. Er zal onder meer een hond worden ingezet”, aldus Ceyssens.

De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. Er werden zondag alvast geen schietoefeningen gehouden. Het leger, de politie en het gerecht houden rekening met kwaad opzet.

Geurhinder

Er was nooit gevaar voor de omwonenden, zo meldt de brandweer. Wel kwamen er heel wat meldingen binnen van rook- en geurhinder. “Vooral de omgeving van Houthalen-Oost, Meulenberg en De Plas in Houthalen-Helchteren kunnen hiervan last ondervinden”, zei majoor Aerts van Brandweerzone Oost-Limburg. “Wie last heeft van de rook of de geur, houdt best ramen en deuren gesloten. Ook ventilatiesystemen in huis schakel je beter uit.”

Agentschap Natuur en Bos is ook aanwezig op het terrein. Aangezien ‘brandcode oranje’ geldt in de Limburgse natuurgebieden, is er verhoogd risico op brand. De brandweer vraagt iedereen om extra voorzichtig te zijn in bos- en heidegebied en niet te roken of open vuur te gebruiken.

(Lees verder onder de video)

Extrema Outdoor

In de buurt van het schietterrein, aan de Plas in Kelchterhoef, vindt dit weekend het muziekfestival Extrema Outdoor plaats. Er waren echter geen bijzondere maatregelen nodig voor het festivalterrein en de camping.

Zware brand op militair schietterrein: 18 brandhaarden, mogelijk kwaad opzet
Foto: Roger Dreesen

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio