“Flip-flopperij van N-VA in energiedossier moet stoppen”

Print
“Flip-flopperij van N-VA in energiedossier moet stoppen”

Foto: BELGA

Brussel -

CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne is niet te spreken over de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever over de kernuitstap. Die laatste plaatste woensdag opnieuw twijfels bij de uitstap. Ook Open Vld is niet opgezet met de uitspraken van De Wever.

Bothuyne is niet mals voor De Wever. “Gebrekkige dossierkennis? Aandelen bij nucleaire exploitant? Of gewoon onzekerheid zaaien om politieke zieltjes te winnen? Wat het ook is, de flip-flopperij van de vrienden van N-VA in het energiedossier moet stoppen. Dit is nefast voor investeringszekerheid & energiefactuur”, zo tweet het Vlaams parlementslid donderdagochtend.

In een debat met politieke kopstukken bij technologiefederatie Agoria uitte Bart De Wever woensdag opnieuw twijfels over de kernuitstap. “Uit de fossiele brandstof stappen, uit de kernenergie stappen en de elektrificatie van het wagenpark allemaal tegen 2030 realiseren is niet realistisch op het vlak van bevoorrading en prijs”, dixit De Wever.

“Uitstellen kost meer geld”

Ook bij Open Vld schoten de uitspraken van De Wever in het verkeerde keelgat. “Ik dacht dat hij het eindelijk begrepen had. Het geduld raakt echt op. Bart De Wever speelt met de welvaart van de Vlaming. De kernuitstap uitstellen kost meer geld”, zegt Open Vld-energiespecialist Willem-Frederik Schiltz aan Belga.

“Die afspraken zijn gemaakt. Daar kan je niet zomaar op terugkomen. Bovendien heeft hij de wet op de kernuitstap in het verleden mee bevestigd”, zegt Vlaams parlementslid Willem-Frederik Schiltz in een reactie. “Dat hij nu opnieuw onzekerheid creëert is onbegrijpelijk. Voor het Agoria-publiek had hij gerust een boodschap kunnen brengen die de sector responsabiliseert. Maar hij kiest ervoor opnieuw twijfel te zaaien en dat maakt het opnieuw moeilijker om de nodige investeringen aan te trekken”, aldus Schiltz.

Volgens Schiltz wil De Wever met zijn uitspraken “zijn gelijk halen” en zijn ze wellicht gevoed door “electorale strategie”. “Als het zou gaan om de splitsing van België, zou De Wever morgen een oplossing op tafel leggen. Maar als het gaat om iets wat de toekomstige welvaart van de Vlaming kan bepalen, dan ziet hij plots een zee van onoplosbare problemen. Dat terwijl het uitstellen van de kernuitstap gewoon geld kost”, zegt Schiltz.

“Onbegrijpelijk”

Oppositiepartij sp.a noemt de uitspraken van De Wever “onbegrijpelijk, niet loyaal en vooral niet slim”. “Telkens er stappen vooruit worden gezet om de gevaarlijke en vervuilende kerncentrales te kunnen sluiten staat N-VA op de rem. De kerncentrales moeten dicht, dat is wettelijk bepaald en het is de verdomde plicht van elke politieker, meerderheid en oppositie om deze wet na te leven. Het gaat om de welvaart van de Vlamingen. De omslag naar hernieuwbare energie mag niet getemperd worden door stoere uitspraken van N-VA”, aldus Vlaams parlementslid Rob Beenders.

“Vanuit de oppositie werkt Sp.a constructief mee om de doelstellingen inzake hernieuwbare energie te halen. Sp.a pleit voor een stabiel investeringsklimaat op lange termijn. N-VA draagt hierin een verpletterende verantwoordelijkheid door steeds maar twijfel te zaaien over de sluiting van de kerncentrales. Kerncentrales zijn het probleem, niet de oplossing.” zegt Beenders nog.

Lang onderhandelen

Na lang discussiëren bereikten de verschillende regeringen van ons land anderhalve maand geleden een akkoord over het energiepact, met daarin een voorziene kernuitstap tegen 2025. N-VA, dat zich lange tijd tegen de sluiting van de centrales verzette, bekwam wel dat er jaar na naar gemonitord zal worden of de uitbouw van alternatieven voldoende opschiet.