Vzw De Tandem nodigt Ignace Schops uit voor lezing over klimaatverandering

Print
Meeuwen-Gruitrode - Op maandag 14 mei organiseerde vzw De Tandem een thema-avond in zaal Elckerlyc in Neerglabbeek met als thema 'Het klimaat verandert. En wij?'. Gastspreker Ignace Schops, een autoriteit als het over klimaatzaken gaat, hield zo'n 40 aanwezigen anderhalf uur in de ban van zijn verhaal.

Er is volgens Schops namelijk slecht en goed nieuws. Het slechte nieuws is dat onze manier van produceren, van consumeren en van leven een ernstige bedreiging vormt voor het leefbaar houden van planten, dieren en mensen. Als de temperatuur met enkele graden stijgt - en dat riskeert te gebeuren als wij het niet radicaal anders aanpakken - dan wordt het een catastrofe. En toch is het zo aartsmoeilijk om een radicale omslag te maken. We zitten met ons economisch en financieel beheer zo vast in een model waarin de grenzen van onze planeet niet gerespecteerd worden. Alternatieve benaderingen met respect voor het milieu en de mens krijgen amper kansen. Wetenschappers schatten in dat we nog vijf tot zeven jaar de tijd hebben om het roer helemaal om te gooien.

Maar er is ook goed nieuws. Veel mensen beseffen wel dat we niet straffeloos zo verder kunnen leven. Overal ontstaan groepen van mensen die een andere levensstijl nastreven: ze ontdoen zich van hun auto en verplaatsen zich met openbaar vervoer of met auto-delen, voedselteams zorgen ervoor dat voedsel van dichtbij en seizoensgebonden voorrang krijgt, mensen gaan naar kringloopwinkels voor kleding en meubelen, delen een machines en toestellen met anderen. Stadsparken, fietsroutes en wandelwegen worden aangelegd of uitgebreid enzovoort. En er moet nog meer en sneller…

Een belangrijke boodschap die de aanwezigen doorheen het betoog van Schops hoorden, was: kijk rond, observeer de feiten, zie wat er gebeurt, hoe het evolueert en bedenk en experimenteer met oplossingen. Een tweede terugkomend advies was: werk samen, vorm netwerk met iedereen die in dezelfde richting bezig is. Voor vzw De Tandem een bemoediging om wat ze begonnen zijn, verder te doen. Maar dan nog meer en vooral met nog meer mensen. De organisatie zag een aantal mensen van Opglabbeek op deze thema-avond. Ook zij gaan de koppen bij elkaar steken om, in afspraak met wat in Meeuwen gebeurt, ook in Opglabbeek Repair Cafés te houden. Succes toegewenst!

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio