Brits hoofd van Oxfam stapt op na misbruikschandalen

Print
Brits hoofd van Oxfam stapt op na misbruikschandalen

Foto: REUTERS

Het hoofd van Oxfam Groot-Brittanië, Mark Goldring, heeft zijn ontslag aangekondigd. Hij wil op het eind van het jaar opstappen bij de hulporganisatie, waarvan de werking door de vele misbruikschandalen van zijn medewerkers in het gedrang was gekomen. Dat schreef hij woensdag op de website van de organisatie.

Hij reageerde daarmee op het schandaal rond seksfeestjes van Oxfam-personeel met prostituees in Haïti na de verwoestende aardbeving van 2010. Volgens een rapport werden mensen er in plaats van geholpen te worden door de medewerkers ook gepest en geintimideerd. Zeven medewerkers, waaronder de Oxfam-leider voor Haïti, moesten vertrekken. In Tsjaad zou het tot soortgelijke incidenten gekomen zijn. Berichten daarover brachten eerder dit jaar een resem onthullingen over wangedrag bij andere hulporganisaties.

Nieuwe leider nodig

Goldring schreef dat hij stappen heeft ondernomen om van Oxfam een betrouwbare en respectvolle plek te maken voor iedereen die contact heeft met de organisatie. “De tijd is aangebroken om het vertrouwen van het publiek te herstellen en daarvoor is een nieuwe leider nodig”.

Goldring, die sinds 2013 aan het roer staat van Oxfam in het Verenigd Koninkrijk, kreeg wegens een misplaatse vergelijking ook zelf bakken kritiek over zich heen. In een interview The Guardian zei hij dat zijn organisatie werd aangevallen alsof ze baby’s in hun bedjes hadden vermoord. Critici beschuldigden hem ervan het schandaal te minimaliseren. “Ik stond onder stress”, verklaarde Goldring later over zijn opmerking en verontschuldigde zich.