De Wever uit opnieuw twijfels over kernuitstap: “Niet realistisch”

Print
De Wever uit opnieuw twijfels over kernuitstap: “Niet realistisch”

Foto: BELGA

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft opnieuw twijfels geuit bij de kernuitstap. “Uit de fossiele brandstof stappen, uit de kernenergie stappen en de elektrificatie van het wagenpark allemaal tegen 2030 realiseren is niet realistisch op het vlak van bevoorrading en prijs”, zei De Wever op een debat met politieke kopstukken bij technologiefederatie Agoria. De linkse oppositiepartijen Groen en sp.a zeggen dat De Wever nu opnieuw voor onzekerheid zorgt.

Na lang discussiëren bereikten de verschillende regeringen van ons land anderhalve maand geleden een akkoord over het energiepact, met daarin een voorziene kernuitstap tegen 2025. N-VA, dat zich lange tijd tegen de sluiting van de centrales verzette, bekwam wel dat er jaar na naar gemonitord zal worden of de uitbouw van alternatieven voldoende opschiet.

De Wever uit opnieuw twijfels over kernuitstap: “Niet realistisch”
Almaci: “De Wever creëert mist om toch maar niet te moeten beslissen.” Foto: BELGA

Volgens De Wever is de uitstap geen evidentie: de petrochemische sector in de haven is immers zeer energie-intensief. Hij wees er ook op dat Frankrijk, Zweden en Zwitserland hun centrales open houden. “Het is jammer dat een volgende regering zal moeten beslissen”, luidde het.

Groen-voorzitster Meyrem Almaci zegt dat beweringen van De Wever niet kloppen “Er is een plan. Vraag is: wil het je uitvoeren”, aldus de Groen-voorzitster. Volgens haar creëert de N-VA-voorzitter “mist om toch maar niet te moeten beslissen”.

Ook sp.a-voorzitter John Crombez reageerde afwijzend. “Voorspelbaarheid en zekerheid is net wat we nodig hebben. Dat is nu weer weg.”