Dylan Groenewegen sprint naar zesde seizoenszege en leiderstrui in Ronde van Noorwegen

Print
Dylan Groenewegen sprint naar zesde seizoenszege en leiderstrui in Ronde van Noorwegen

Archiefbeeld. Foto: BELGA

De Nederlander Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) is de eerste leider in de achtste editie van de Ronde van Noorwegen (cat. 2.BC). Hij won in de massaspurt in Horten met gemak de openingsetappe, voor de Noor Sondre Holst Enger en de Spanjaard Jon Aberasturi.

Vier kleinere Belgische ploegen brachten in totaal vijftien landgenoten aan de start van de Ronde van Noorwegen, maar die speelden geen hoofdrol in de openingsrit. Die werd gekleurd door een vroege vlucht met de lokale helden Andreas Vangstad, Oivind Lukkedal, Audun Brekke Flotten en Erik Nordsaeter Resell.

Net voor het aansnijden van de twee lokale ronden in Horten werden de vier terug bij de lurven gegrepen en niemand kon de massasprint nog ontlopen. De aanloop daarnaartoe werd nog ontregeld door enkele grote valpartijen, maar topfavorieten Dylan Groenewegen en Kristoffer Halvorsen konden de dans ontspringen.

De 24-jarige Groenewegen maakte zijn favorietenrol waar: de winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne sprintte met grote overmacht naar zijn zesde seizoenszege. Twee Belgen haalden de top tien: Pieter Vanspeybrouck (Wanty-Groupe Gobert) werd vierde, Kevin Deltombe (Sport Vlaanderen-Baloise) zesde.

Donderdag wacht Groenewegen een stevige opdracht om zijn leiderstrui te verdedigen: de tweede etappe in Noorwegen eindigt op een helling.