Lommelse lagere scholen ontdekken verhaal achter postzegels

Print
Lommel - Voor het twaalfde jaar op rij organiseerde postzegelkring De Eik in de Stedelijke Bibliotheek de voorbije weken meerdere workshops ter gelegenheid van de Week van de Amateurkunsten. Leerlingen van de Lommelse lagere scholen konden kennismaken met het postgebeuren door de eeuwen heen. 115 leerlingen van het vierde, vijfde of zesde leerjaar en hun leerkrachten ontdekten zo het verhaal achter iedere postzegel.

De leidraad voor de workshops waren postzegels en alle kenmerken van deze kleine stukjes papier. Een postzegel is meer dan een stukje papier op een brief. Het vertelt een uniek verhaal voor zender en ontvanger, maar achteraf ook voor de verzamelaar. Het geeft aanleiding tot een ontdekkingstocht en een wandeling door de geschiedenis van het postgebeuren. Onderwerpen zoals hoe boodschappen duizenden jaren voor Christus overgebracht werden in tijden dat er nog geen papier was en het geschrift nog uitgevonden moest worden, over de eerste postbode in dienst van het leger van de koning van Athene, de evolutie van het postverkeer in Europa tijdens de Middeleeuwen en later, de eerste postzegel in Engeland in 1840 waarbij vervolgens dit idee in de hele wereld gebruikt werd.

De leerlingen konden kennismaken met de verschillende landen en hun landsnamen in de eigen taal maar, ook met de munteenheden en de evolutie naar de euro in Europa. Postzegels presenteren de kunstschatten en bezienswaardigheden, maar ook prominente persoonlijkheden en de fauna en flora van hun land. De kleine kunstwerkjes zijn echte ambassadeurs.

Uiteraard mochten de kinderen ook zelf aan de slag met vele postzegels en andere materialen die ze later naar de klas of naar huis mochten meenemen. Hun jeugdig enthousiasme tijdens deze ontdekkingstocht is onbeschrijflijk. Ook de leerkrachten waren opgetogen over deze workshops en de ijver en inzet die de kinderen aan de dag legden. Dit stimuleert de leden van postzegelkring De Eik elk jaar opnieuw om samen met de bib het volgend jaar opnieuw klaar te staan.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio