Tweede graad VBS Ellikom leert bij over bijen en blauwe bessen

Print

Ellikom

Meeuwen-Gruitrode - Voor de leerlingen van de tweede graad VBS Ellikom van juf Annemie loopt het “BIJ”-zonder project als een rode draad door hun lessenpakket. Allerlei activiteiten brengen de kinderen in contact met bijen en hun werkzame en nuttige leefwijze. Op woensdag 9 mei werd een bezoek gebracht aan de Blauwe Bessen plantage in Gruitrode.

Na ontvangst door de eigenares Ruth werden de 20 leerlingen in drie groepen verdeeld om per groep een activiteit actief te beleven en ervaren. Drie ouders, juf Annemie en een vrijwilliger van Natuurpunt begeleidden deze groepen.
De eigenares gaf tijdens een wandeling door een deel van de 7 ha grote plantage uitleg over het plantgoed, bestuiving en vorming van de blauwe bessenvrucht en de productie en opbrengt van de duizenden struiken in gezonde voedzame bessen. Dit alles dankzij de wilde of solitaire bijen en hommels als natuurlijke bestuivers. Veel aandacht was er ook voor de leefwereld van deze wilde bij, de behuizing en bevruchting en de groei van het broedsel tot bij. Voor de kinderen een directe en begrijpbare link tussen voedsel en bijen.
In de serre konden de kinderen al het aantal bessen per tak en struik vaststellen. Ook kregen zij de beginselen van de biologische bestrijding van ongewenste parasieten door lieveheersbeestjes. Een belangrijk gegeven in het in standhouden van ons gezond milieu.
Belangrijk was ook de humus als grondstof en een deel van de meststof voor de stuik. Voldoende water is een voorwaarde voor voldoende productie.
Imker Jan gaf aan de hand van didactisch en educatief materiaal uitleg over de leef- en werkwereld van zowel de solitaire honingbijen en hommels. Hij ging dieper in op de voortplanting, de levensloop, de bouw, het natuurlijk instinct om te zorgen voor het in standhouden van de bijen.
Door dit laatste is er ook de noodzakelijke bestuiving. Dit past precies in de opzet van dit bezoek, namelijk de productie en opbrengst van blauwe bessen als deel van ons voedsel. Daarom was deze les belangrijk doordat de kinderen de basisbeginselen kregen in de wisselwerking tussen bijen en voedsel.
Een plaatselijke werkneemster leerde de kinderen eigenhandig lekkere frisse cocktails maken van blauwe bessen, aardbeien, bananen en melk. Zij zorgde voor de ingrediënten terwijl de kinderen naar eigen smaak en aanvoelen de cocktails maakten. Een belangrijke boodschap hierbij was dat met een beetje fantasie en verschillende ingrediënten cocktails te maken zijn.
Een leerrijke en speelse uitstap in eigen gemeente.
In de klas wordt een bundel gemaakt waarin de kinderen hun ervaringen en vaststellingen op papier zetten om deze als leidraad ter gepaste tijd en leerstof terug op te halen.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio