Open Gebedshuizendag brengt wereldbeschouwingen bij elkaar

Print
Open Gebedshuizendag brengt wereldbeschouwingen bij elkaar

Foto: Felix Bergers

Kuringen Centrum

Hasselt - Op zondag 6 mei werd er in Hasselt weer een Open Gebedshuizendag georganiseerd, net zoals in acht andere gemeenten in Limburg. Dit is een jaarlijks terugkerend evenement waarop het grote publiek kan kennismaken met de verschillende levensbeschouwingen die onze leefwereld rijk is, en waarop de verschillende levensbeschouwingen elkaar ontmoeten. Het initiatief gaat uit van de Stedelijke Dienst Diversiteit, het Vlaams Agentschap Integratie-Inburgering, Orbit en de Universiteit voor het Maatschappelijk Belang.

Voor deze editie focusten we ons op de Crutzenstraat en Kuringen Centrum. Van 14 tot 18 uur waren de Turkse moskee Ayasofya, de moskee van de ahmadiyya en de Sint-Gertrudiskerk van Kuringen vrij toegankelijk. Maar iedereen kon zich ook aansluiten bij een geleide wandeling die deze drie locaties aandeed. Hiervoor waren er 23 mensen present.
De Turkse moskee is met haar vijf jaar nog redelijk nieuw. In de gebedsruimte kregen de wandelaars een woordje uitleg over de architectuur, de decoraties en de religieuze praxis. Ook de parochiekerk werd langs die invalshoeken toegelicht, in dit geval door de koster. Bij de ahmadiyya werden de "pelgrims" erg hartelijk ontvangen met een woordje uitleg over deze strekking binnen de islam, waarvan de wortels in Brits Indië liggen.
Dan werd de terugtocht ingezet, met een uitgebreid tweede bezoek aan de Turkse moskee. Hier werd een stiltemeditatie van een uur gehouden, met teksten over stilte vanuit zes verschillende levensbeschouwingen (christendom, hindoeïsme, boeddhisme, vrijzinnigheid, vrijmetselarij en baha'i). Na afloop konden de bezoekers nog deelnemen aan het avondgebed van de moslims. Daarna was iedereen welkom op de Turkse "kermes" met de meest diverse eet- en drankstanden, een markt en allerlei animatie voor de kinderen.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio